Bakst,  Desserter,  Julekaker og snacks,  Kaker

Tynnlefser – Jølstralefse og kling

Tynnlefser men med ny oppskrift og kling.

Lefsebaking er noe jeg forbinder med jul og tradisjon.

Jeg var i utgangspunktet ferdig med lefsebakingen til jul, av både tynnlefser og potetlefser. Men så spurte mamma om jeg ikke kunne bli med å bake og vise henne og en venninne hvordan man baker lefser. Noe jeg selvfølgelig ikke kunne si nei til.

Noe av det koseligste med julebakst er å samholdet og bake med andre og ikke minst, å glede andre med baksten.

De hadde et ønske om å lage to varianter, så da ble det tynnlefsene jeg pleier å lage med semulegryn og denne varianten her fra Jølstra.

Dette er en lefse som også er god å bake ut og som kan passe som matlefse, så vell som dessert/kaffelefse. Den har også som dere vil se i oppskriften, en litt annerledes smørekrem.

Ettersom deigen er sukkerfri kan du velge om du ønsker å holde de sukkerfri eller smøre med sukker, eller smørkremen/kling som er typisk til denne lefsa.

Lefsebaking er noe mange kan syns er vanskelig, og mange ser på som en kunst. Jeg har derfor prøvd å vise fremgangsmåten ved videklipp.

Her ser du gleden fra to som koste seg med bakingen. Husk øvelse gjør mester ?

Jeg anbefaler å lese igjennom oppskriften å se igjennom videofilmene før du begynner, så ser du hva du har i vente. Da vil du få noen tips. Og som jeg nevner lengre ned er det alltid lurt å begynne med en tester.

Tilberedning

For å bake lefser trenger du en kjevle med rugler (det er hvertfall en fordel), og gjerne en glatt kjevle, en takke, en lefsepinne/bakstefløy til flytting av lefsa og gjerne en kost til å børste bort melet. Jeg legger også avispapir under takka, ettersom det blir en del mel støv og det er lettere å samle opp etter bakingen. Det er en fordel å bruke baksiden av en grov duk eller voks duk til utbakingen, slik at deigen ikke setter seg så lett fast, men det er ikke nødvendig. Ha kalde våte kleder klare om du skal smøre de med en gang, eller tørre kleder til innpakning

Ingredienser :

6 dl kefir

4 dl H-melk

3 ts hjortesalt

2 bakepulver

Ca 1500g hvetemel / jeg brukte speltmel         ( det meste skal brukes til utbakingen)

(Oppskrifta er fra Kari Støfringsdal).

Slik gjør du:

Mål opp kefiren og melka og pisk hjortesalt og bakepulver inn (bruk strøkne måleskeier).

Mål opp hvetemelet, jeg bruker ofte ikke alt men føler meg frem til jeg får en god deig som ikke er for klissete å jobbe med. Hold gjerne igjen minst 100 gram til utbakingen. Elt melet i melka med ei tresleiv eller bruk en kjøkkenmaskin først og tilsett litt og litt mel med sleiv på slutten. Løft melet inn i deigen – det skal bli en samlet  deig, men den skal ikke være glatt som en vanlig gjærdeig – den skal ikke bli seig.

Ha litt mel på bordet og kna ut deigen til ei pølse. Del den i 12 emner, evt flere om du har en mindre takke. Form hvert emne til en helt rund bolle, det er viktig for å få leiven rund ved utkjevling. Klapp bollen litt ned og form den.

Jo mindre mel du bruker, jo saftigere blir lefsene, men i denne oppskriften kan du godt bruke en del.  Har du i for lite kan lefsa fort revne eller sette seg fast i bordet eller i kjevla. Begynn med å ta godt med mel utover duken (baksiden) eller på bordet og klapp mel på deigemne, begynn med å trykke den litt flat, snu den og gjør det samme på andre siden. Se video lengre ned.

Leiven skal helst være tynne og jevne og uten hull når den er ferdig kjevla ut. For å greie dette må du kjevle jevnt og jobb deg alltid fra midten og ut. Snu gjerne leiven/lefsa minst 2-3 ganger og strø mjøl over og under leiven.

Ha takka på middels varme, bruk pinnen og rull lefsa på og over på takka, hver rask på hånda så den ikke deler seg. Da må du kanskje ha i mer mel. Stekes til lefsa får små brune flekker, da snur du den. Et tips kan være å bruke en nylonstrømpe på kjevla for å minske faren for at deigen skal feste seg.

Når du skal ha leiven over på takka kan du legge bakstefløya på kanten av leiven og vippe lefsekanten over med eks en stekepade og ruller leiven så på og flytter den over på takka. Se video.

Som tidligere nevnt, jo rundere du får emnene fra start, jo lettere er det å holde på formen. Så rull den gjerne til en bolla, klapp den sammen i mel. Jobb deg så fra midten og utover med kjevla, da får du en rund og fin form. Strø litt mel utover lefsa om det kjennes ut som det trengs når du kjevler.

For at lefsa ikke skal revne anbefaler jeg som sagt å teste en først, som kanskje ikke er så tynn som du ønske. Men for å bli kjent med mye mel du trenger og hvordan du bruker lefsepinnen, for å flytte lefsa over til takka. Lefsa skal være så tynn som mulig, men ha den heller tykkere enn at den revner i begynnelsen før du blir vant til teknikken. Husk at om formen ikke sitter, vil smaken være den samme.

Når du skal legge lefsa på takka anbefaler jeg å legge lefsa med bunnsiden / siden som har ligget på bordet opp. Se på videoen for demonstrasjon. På den måten kan man børste bort ekstra mel som blir liggende på toppen.

Legg lefsene i et vått klede, om du skal smøre de med en gang, eller om du vil smøre noen med sukker eller lignende og fryse ned.

Du skal smøre på den groveste siden, dvs den siden du steker sist.  Prikkene på lefsa er gjerne større og grovere der, som vist på bildet over.

Disse lefsene brukes tradisjonelt på to ulike vis. Usmurt (uten «kling») kan de brukes som middagslefse/ matlefse. For en smurt  «kling» og tradisjons smørekremen til denne lefsa lager du på denne måten:

Kling

 • 1 kg smør
 • 1 boks fløte
 • 5 dl lettrømme
 • 2 ts kanel
 • 3-4 dl sukker

NB!! Det er veldig viktig at alle ingrediensene har samme temperatur, hvis ikke vil den skille seg. Sett gjerne alt fram på benken dagen før. Ha smør, lettrømme, fløte og sukker i en bolle og bruk en kjøkkenmikser til å blande alt. Klingen skal ikke være luftig. Ha i litt kanel. La klingen stå i romtemperatur så den er mjuk.

Som dere ser er blandingen veldig fet, så dette er ingen slankekost, men veldig godt.  Jeg syns det er bedre å droppe fløten, for å få den sydligere, evt holde igjen litt fløte for å få den smaken du ønsker.

Til smøringen

Når du skal smøre lefsene legger du vranga opp/siste stekeside opp. Smør kling over hele leiven.

Brett først langsidene inn, så de nesten går helt sammen, og du nesten får et rektangel. Brett inn kortsidene (se figur under). Evt bare kutt kantene og ha det som smaksprøver.

Smør deretter et nytt lang med kling over hele. (Jeg syns dette blir mye, men smør på og test hva du syns). Brett lefsa i to på langs. Klem fra midten og utover mot endene for å få ut lufta.

Du kan også smøre med vanlig smør, sukker og kanel.

Melis,sukrinmelis,sukrin gold

Tine meieri smør

Kanel

Jeg lagde noen med melis og kanel og noen sukkerfri med sukrinmelis og sukrin gold (jeg blandet de for ikke å få den metalliske smaken sukrinmelis kan gi). Du kan fint bare bruke sukrin gold, men må tåle litt knaselyd.

Smør hele lefsa, brett langsidene inn mot midten med et lite glippe i mellom og brett de så over hverandre. Som nevnt over velger noen  å smøre midten også, men jeg syns det holder med en smøring ? Del det så evt i biter eller legg de gjerne oppå hverandre med et bakepapir i mellom og fryser de ned. Jeg deler også ofte noen i biter, så det bare er å ta opp noen få om jeg ikke trenger så mye. Så fryser du de ned.

For oppskrift på tynnlefse med semulegryn finner du her:Tynnlefser – med semulegryn

Og oppskrift på potetlefse her:Potetlefser – like godt som matlefser som til søtt

Sportybakern i sitt ess ??‍?

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening og kosthold og sunnere bakst og snacks.

Det er veldig morsomt å se når dere prøver oppskriftene mine, så tagg meg gjerne ? #sportybakerhansen.

Legg også gjerne igjen en kommentar på hva du syns ❤?

3 Comments

 • Gro E Østtveit

  Hei! Så flott at du har tatt deg tid til å forklare andre hvordan de kan få til å bake lefser.
  Selv har jeg gått på kurs for mange år siden og baker gjerne et par ganger i året. Fant deg da jeg googlet lefser m speltmel.
  Håper du har nådd ut til mange. Verdifullt å føre videre tradisjonsbakst.
  Mvh Gro Elisabeth D Østtveit

  • Sportybakerhansen

   Hei Gro!
   Så utrolig koselig å høre ?
   Jeg er veldig for å lage mat fra bunnen og tradisjonsmat, som jeg mener lefsebaking også er.
   Prøvde du oppskriften?

   Ha en nydelig førjulstid ?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

%d bloggere liker dette: