Bakst,  Desserter,  Julekaker og snacks,  Kaker

Tynnlefser – med semulegryn

Tynnlefser er virkelig en god favoritt?

For meg er tynnlefser noe jeg forbinder med gammel tradisjonsmat, og som gir meg minner fra barndommen og til bestemors lefser.

Jeg har vært så heldig å arve takka til bestemor, og har de siste årene begynt å lage dette selv.

Dette er ikke noe min mor har tatt med videre, men noe jeg ønsker skal bli en av mine fremtidige tradisjoner til jul. For en litt annen variant av tynnlefsa uten semulegryn og med kling finner du her:Tynnlefser – Jølstralefse og kling  og oppskriften på potetlefsene finner du her:Potetlefser – like godt som matlefser som til søtt

Ettersom deigen er sukkerfri kan du velge om du ønsker å holde de sukkerfri eller smøre med sukker.

Lefsebaking er noe mange kan syns er vanskelig, og har derfor prøvd å vise fremgangsmåten ved videklipp. Og husk øvelse gjør mester. Og om dette er lefsene du skal lage i år ville jeg kanskje doblet oppskriften, når du først legger litt tid i det.

Jeg anbefaler å lese igjennom oppskriften å se igjennom videofilmene før du begynner, så ser du hva du har i vente. Da vil du få noen tips. Og som jeg nevner lengre ned er det alltid lurt å begynne med en tester.

Tilberedning

For å bake lefser trenger du en kjevle med rugler (det er hvertfall en fordel), en takke, en lefsepinne og gjerne en kost til å børste bort mel. Jeg legger også avispapir under takka, ettersom det blir en del mel støv og det er lettere å samle opp etter bakingen. Det er en fordel å bruke baksiden av en grov duk eller voks duk til utbakingen, slik at deigen ikke setter seg så lett fast, men det er ikke nødvendig. Ha kalde våte kleder klare om du skal smøre de med en gang, eller tørre kleder til innpakning

Ingredienser :

1 l melk

1 dl semulegryn

150g smør

1 ts kardemomme

Ca 750g hvetemel / jeg brukte speltmel          ( det meste skal brukes til utbakingen)

Om du bare skal lage en versjon av lefser ville jeg ha dobbelt oppskriften. Det tar jo litt tid å lage og de forsvinner fort, så da er det godt å lage noen når man først er igang.

Slik gjør du:

Kok opp melk og smør, ha i semulegryn og kok det til en grøt. La dette småkoke i ca 10 min, husk å rør hele tiden, da det klumper og svir seg fort. Avkjøl i ca 4 min, før du har det i en kjøkkenmaskin og tilsetter litt mel. Deigen skal ikke bli for fast, og er bedre å tilsette mer mel til hvert emne når du skal bake de ut. Du kan også gjerne blande deigen i en bolle med sleiv, men husk å sikt melet og pass på at det ikke er klumper fra semulegrynen.

Ha deigen ut på et bord og elt inn passe med mel. Jo mindre mel du bruker, jo saftigere blir lefsene, MEN bruk så mye mel at deigen ikke setter seg fast! Har du i for lite kan lefsa fort revne eller sette seg fast i bordet eller i kjevla. Begynn med å ta godt med mel utover duken (baksiden) eller på bordet. Melet skal blandes inn mens deigen forstatt er varm, bruk gjerne en deig skrape.
Del opp i emner ca 10-13 stk.

Lag deigemnene ferdig, med å forme de runde, da er det lettere å forme de runde etterpå. Ha godt med mel på duken og klapp mel på deigemne, begynn med å trykke den litt flat, snu den og gjør det samme på andre siden. Se video lengre ned.

Deigen er veldig lett og bake med, og lefsene blir veldig møre og saftige med bruk av semulegryn.

Ha takka på middels varme, bruk pinnen og rull lefsa på og over på takka, hver rask på hånda så den ikke deler seg. Da må du kanskje ha i mer mel. Stekes til lefsa får små brune flekker, da snur du den. Et tips kan være å bruke en nylonstrømpe på kjevla for å minske faren for at deigen skal feste seg.

Jeg pleier å elte melet inn med hånda og legge den på duken med godt med mel på.  Så klapper jeg den utover med hånda og snur den, før jeg gjør det gang til, og begynner å kjevle. Jo rundere du får den fra start her, jo lettere er det å holde på formen. Så rull den gjerne til en bolla, klapp den sammen i mel. Jobb deg så fra midten og utover med kjevla, da får du en rund og fin form. Strø litt mel utover lefsa om det kjennes ut som det trengs når du kjevler.

For at lefsa ikke skal revne anbefaler jeg som sagt å teste en først, som kanskje ikke er så tynn som du ønske. Men for å bli kjent med mye mel du trenger og hvordan du bruker lefsepinnen, for å flytte lefsa over til takka. Lefsa skal være så tynn som mulig, men ha den heller tykkere enn at den revner i begynnelsen før du blir vant til teknikken.

Når du skal legge lefsa på takka anbefaler jeg å legge lefsa med bunnsiden / siden som har ligget på bordet opp. Se på videoen for demonstrasjon. På den måten kan man børste bort ekstra mel som blir liggende på toppen.

Legg lefsene i et vått klede, om du skal smøre de med en gang, eller om du vil smøre noen med sukker eller lignende og fryse ned.

Du skal smøre på den groveste siden, dvs den siden du steker sist.  Prikkene på lefsa er gjerne større og grovere der, som vist på bildet over.

Til smøring:

Melis,sukrinmelis,sukrin gold

Tine meieri smør

Kanel

Jeg lagde noen med melis og kanel og noen sukkerfri med sukrinmelis og sukrin gold (jeg blandet de for ikke å få den metalliske smaken sukrinmelis kan gi). Du kan fint bare bruke sukrin gold, men må tåle litt knaselyd.

Smør hele lefsa, brett endene inn mot midten med et lite glippe i mellom og brett de så over hverandre. Noen velger å smøre midten også, men jeg syns det holder med en smøring ? Del det så evt i biter eller legg de gjerne oppå hverandre med et bakepapir i mellom og fryser de ned. Jeg deler også ofte noen i biter, så det bare er å ta opp noen få om jeg ikke trenger så mye. Så fryser du de ned.

Og noen med proteinella eller Nugatti zero ?

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening og kosthold og sunnere bakst.

Det er veldig morsomt å se når dere prøver oppskriftene mine, så tagg meg gjerne ?#sportybakerhansen.

Legg også gjerne igjen en kommentar på hva du syns ❤?

5 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

%d bloggere liker dette: