Bakst,  Desserter,  Frokost og lunsj retter,  Julekaker og snacks,  Uncategorized

Glutenfrie potetlefser

Potetlefser er noe mange forbinder meg jula, noe jeg også gjør. Når det er sagt så syns jeg disse er like gode med kjøttpålegg og leverpostei, som med sukker og kanel.

Potetlefser passer derfor uansett årstid. Og om du ikke tåler gluten er det fint å kunne lage noe godt selv, som i tillegg holder seg lenge.

Lefsebaking er noe mange kan syns er vanskelig, og har derfor prøvd å vise fremgangsmåten ved videklipp. Og husk øvelse gjør mester. Og om dette er lefsene du skal lage i år ville jeg kanskje doblet oppskriften, når du først legger litt tid i det.

Jeg anbefaler å lese igjennom oppskriften å se igjennom videofilmene før du begynner, så ser du hva du har i vente. Da vil du få noen tips. Også fordi det er noe annerledes å bake uten gluten. Som jeg nevner lengre ned er det alltid lurt å begynne med en tester.

Tilberedning

For å bake lefser trenger du en kjevle med rugler (det er hvertfall en fordel), en takke, en lefsepinne og gjerne en kost til å børste bort mel. Jeg legger også avispapir under takka, ettersom det blir en del mel støv og det er lettere å samle opp etter bakingen. Det er en fordel å bruke baksiden av en grov duk eller voks duk til utbakingen, slik at deigen ikke setter seg så lett fast, men det er ikke nødvendig. Ha kalde våte kleder klare om du skal smøre de med en gang, eller tørre kleder til innpakning

Ingredienser:

1 kg beate potet
1ts bakepulver
2,5 dl kefir
2ss kremfløte (kan droppes)
50g smeltet smør
Ca 100g Schär Mix B (Glutenfritt mel)

Og ca 2-400 gram mel til utbaking.
Jeg doblet oppskriften når jeg lagde de, da de holder seg godt og passer godt til så mye.

 

Slik gjør du:

Kok potetene og skrell de, ha de så oppi en foodprosessor eller lignende (jeg moste de bare i kjøkkenmaskinen med en eltekrok). Ha så i litt av melet, dette skal gjøres når potetene er glo varme da det danner et stivelses klister (dette da det bakes med glutenfritt mel) og gir en smidigere deig. Ha så i resten av ingrediensene. Deigen skal være litt klissete når du tar på den, og henge litt igjen på fingrene. Dekk den så til og la den stå kaldt over natten.
Neste dag deler du deigen i to, da den er best å jobbe med når den er forholdsvis kald. Om deigen forstatt er klissete jobber du inn litt mer mel. Ha litt mel på bordet og hell deigen ut, og del den opp i emner.

Rull den til en ball og ha godt med mel under. Bruk så kjevla og press den ut, jobb deg alltid fra midten og ut og vær lett på hånda.

Husk jo mindre mel du bruker jo bedre er det for at de skal være saftigst mulig, men den må kunne jobbes med. Ha takka på middels varme, bruk pinnen og rull lefsa på og over på takka, hver rask på hånda så den ikke deler seg. Da må du kanskje ha i mer mel. Stekes til lefsa får små brune flekker, da snur du den. Et tips kan være å bruke en nylonstrømpe på kjevla for å minske faren for at deigen skal feste seg.

Jeg pleier å elte melet inn med hånda og legge den på duken med godt med mel på.  Så klapper jeg den utover med hånda og snur den, før jeg gjør det gang til, og begynner å kjevle. Jo rundere du får den fra start her, jo lettere er det å holde på formen. Så rull den gjerne til en bolle, klapp den sammen i mel. Jobb deg så fra midten og utover med kjevla, da får du en rund og fin form. Strø litt mel utover lefsa om det kjennes ut som det trengs når du kjevler.

For at lefsa ikke skal revne anbefaler jeg som sagt å teste en først, som kanskje ikke er så tynn som du ønske. Men for å bli kjent med mye mel du trenger og hvordan du bruker lefsepinnen, for å flytte lefsa over til takka. Lefsa skal være så tynn som mulig, men ha den heller tykkere enn at den revner i begynnelsen før du blir vant til teknikken.

Når du skal legge lefsa på takka anbefaler jeg å legge lefsa med bunnsiden / siden som har ligget på bordet opp. Se på videoen for demonstrasjon. På den måten kan man børste bort ekstra mel som blir liggende på toppen.

Legg lefsene i et vått klede, om du skal smøre de med en gang, eller om du vil smøre noen med sukker eller lignende og fryse ned.

Jeg oppbevarer de ferdige lefsene under et tørt klede på et kaldt sted, og bløter de før de skal smøres. Legg de bare oppå hverandre eller brett de sammen for å oppta mindre plass.

Denne gangen fikk jeg helt dilla på lefser med salat, leverpostei og suragurk og grov sennep og skinkestek ?

Eller med smøreost, avokado og egg eller liknende.

Jeg bruker stort sett potetlefser som matlefser, men ettersom de er glutenfrie og man kanskje ikke lager det så ofte, lager jeg gjerne noen dessert/ kaffelefser med en gang.  Da har jeg alltid noe klart i fryseren.

Du skal smøre på den groveste siden, dvs den siden du steker sist.  Prikkene på lefsa er gjerne større og grovere der, som vist på bildet over.

Til smøring:

Melis/ sukrinmelis/ sukrin gold

Tine meieri smør

Kanel

Jeg lagde noen med melis og kanel og noen sukkerfri med sukrinmelis og sukrin gold (jeg blandet de for ikke å få den metalliske smaken sukrinmelis kan gi). Du kan fint bare bruke sukrin gold, men må tåle litt knaselyd.

Smør hele lefsa, brett endene inn mot midten med et lite glippe i mellom og brett de så over hverandre. Noen velger å smøre midten også, men jeg syns det holder med en smøring ? Del det så evt i biter eller legg de gjerne oppå hverandre med et bakepapir i mellom og fryser de ned. Jeg deler også ofte noen i biter, så det bare er å ta opp noen få om jeg ikke trenger så mye. Så fryser du de ned.

Og noen med proteinella eller Nugatti zero ?

Det er veldig morsomt å se når dere prøver oppskriftene mine, så tagg meg gjerne ? @sportybakern eller bruk #sportybakerhansen.

Legg også gjerne igjen en kommentar på hva du syns ❤?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *