Middager

Helstekt stangekylling – med grønnsaker, ris og en nydelig saus

Helstekt Stangekylling med ris, grønnsaker og en nydelig fløtesaus.

En nydelig middag til hele familien.

Det er en forholdsvis enkel middag å lage, da kyllingen gjør seg selv i ovnen.

De fleste er glad i saus og det gjør virkelig retten. Jeg har lagt ved oppskriften på en supergod fløtesaus,  men også hvordan du kan lage en magrere variant om du bryr deg om det.

Om du har god tid en dag må gjerne langtidssteke kyllingen. Ved langtidssteking på lav varme, vil den naturlige kjøttsmaken få utvikle seg og vil gi et fantastisk smakfullt og saftig resultat. Stek den på 85 grader i ca 3 timer og øk temperaturen til 220 de siste ti minuttene, la også denne hvile under aluminiumsfolie i hvertall 10 minutter, mens du eks lager saus.

For å beregne steketiden på hel kylling, bør du regne ca. en halv time pr. kg. kjøtt.

 

Ingredienser:

1.8 kg hel stangekylling                         (steketid ca 1 time og 10 minutter)

1 1/2 – 2 løk

5 hvitløksfedd i biter

2 gulrøtter

Fersk Rosmarin

Smør eller olivenolje

 

Ris 2 poser porsjonsris og godt med vann

Eller 2 dl ris – 4 dl vann

Brokkoli

Blomkål

Gulrot

 

Til sausen: 

Kraft fra kyllingen med grønnsakene (jeg fikk ca 4- 5 dl kraft)

Ca 1 1/2 dl fløte

1/2 – 1 Paprika

3 Sopp

1 ss potetmel

1 ss smør

En god klype Maldonsalt

Ca 1 ts kvernet pepper

Ca 1 ss rosmarin

Evt en tutch chili

Spe ut sausen med ca 1 – 1 1/2  dl vann, evt mer fløte om du syns den blir for tykk (litt avhengig av hvor mye kraft du får).

 

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader.

Skrell eller vask gulrøttene godt og del de i biter.  Ta av skallet på løken og del de i to og i biter. Ta av skallet på hvitløken og del de i to.

Ta frem en ildfast form. Smør stangekylling inn i romtemperert smør eller olivenolje, strø en god klype maldonsalt, ha pepper på og legg den i en stor stekepose. Legg de delte grønnsakene rundt kyllingen, og til slutt legger du inn fersk rosmarin over før du lukker posen.

Sett inn steketermometer i den tykkeste delen av kyllingen og sett den midt ovnen. (Sett steketermometer på 70 grader). Kyllingen er klar når temperaturen er nådd, og kjøttet løsner fra bena.

 

Ta hull i posen og hell krafta med grønnsakene i en bolle). La kyllingen gjerne hvile under aluminiumsfolie mens du lager klart sausen. Kyllingen var ferdig på litt over en time.

Kok opp vann og ha i poserisen, eller ha vann og ris i en kjele og kok opp, med litt salt. Risen skal småkoke i ca 10 -15 minutter.

Skyll og del blomkål og brokkolien i biter , kok opp litt vann og ha i grønnsakene i 1 minutt før servering. (Da er de forstatt sprø og har næringen inntakt).

Sausen:

Børst og del soppen i skiver. Stek de først i en tørr panne, så vannet siger ut. I mens vasker du paprikaen og deler den i små biter. Ha i smøret og tilsett paprikaen med soppen. Krydre til med salt, pepper og rosmarin. Evt en tutch chili. Hell over fløten og la det surre, mens du har potetmel i bollen med kraft og de ovnsbakte grønnsakene og moser alt med stavmikser. Hell blandingen over i steikepanna over fløte blandingen og la det småkoke litt, rører innimellom. Smak evt til med mer krydder.

Del kyllingen langs bena og snu den for å skjære langs benmargen og skjær løs kyllingfiletene,  bruk evt hendene for å løsne resten.

Server gjerne med tyttebær.

 

Andre tips: 

Kyllingen kan gjerne langtid stekes på 125 grader i 3-4 timer. Da får du en saftig og mør kylling.

Det er også godt å bake søtpotetbiter sammen kyllingen, men servere det ved siden av og ikke ha det i sausen.

Du kan også gjerne fylle kyllingen med fersk rosmarin, 1 sitron og 1-2 appelsiner for å få en syrlig god smak på kyllingen og sausen.

For en magrere saus kan du bare bruke krafta og droppe fløten, evt bruke creme fraiche 10% i stedenfor.

Håper det smaker?

Legg gjerne igjen en kommentar eller tagg meg med @sportybakern på Instagram og med #sportybakerhansen.

Det er så morsomt å se når dere prøver oppskriftene mine, og hva dere syns ❤?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *