Middager

Ovnsbakt kalkunbryst – en perfekt helgemiddag

Hei hei alle sammen og gratulere til alle kvinner med kvinnedagen. Nå er det straks helg og mange lager da ofte noe ekstra god mat.

Kalkunbryst er i mine øyne helt nydelig, passer til så mye og noe de fleste liker. (Så lenge man beholder kjøttet saftig ?)

Ved å ovnsbake kjøttet og grønnsaker gjør mye av retten seg i ovnen selv, samtidig som man får et saftig kjøtt (hvis man ikke oversteker det og lar det hvile før man deler det opp).

Om du skal lage til mange eller bare vil preppe noen måltider for deg selv, er dette en perfekt rett å lage. En filet på ca 1 kg gir middag til ca 4-5 personer. Jeg lager ofte ekstra uansett for å klargjøre flere middager, og har kjøttet til salater og som pålegg. Jeg lager det ofte på en lørdag eller søndag, så har jeg flere retter klare til uka.

Les gjerne igjennom hele oppskriften før du begynner, så du vet hva du trenger og ca hvor lang tid det vil ta.

Nederst i innlegget har jeg lagt ved flere bilder av kalkunsteken lagd med forskjellig tilbehør.

Ingredienser:

Kalkunbryst /filet (denne var på 1050g)

1 stekepose

(I posen med kalkunen)

2 gulrøtter

4 hvitløksfedd

2 eller flere sjalottløk

Maldonsalt, pepper og rosmarin

Ris til ant personer eller boil in bag som jeg bruker / bruk evt potetbåter istedenfor

vann til koking av ris

1 squash

2 rødbeter

1 stor pastinakk

Rosmarin

Maldonsalt og pepper

Smør eller olje til steking

Til sausen :

1,5 dl kremfløte / melk eller crem fraiche

3 eller mer store champignon

Kraft fra kalkunen + hvitløksfeddene

Ca 1 ts sukkerkulør

1 ss maisennamel for litt tykkere saus

Slik gjør du:

Sett ovnen på varmluft og 160 grader.

Brun kalkunbryset i en stekepanne med litt smør eller olje. Dette er ikke et must, men da får kjøttet en hinne, som vil gjøre at den holder bedre på saften. Legg fileten så i en stekepose og krydre med litt salt, pepper og rosmarin. Ta skallet av på gulrøttene, eller bare vask de godt og del de i biter og legg ved siden av kalkunen. Ta skallet av hvitløken og sjalottløken. Del hvitløken i to eller fire biter og sjalottløken i skiver, og legg det sammen gulroten før du lukker posten.

Sett et steketermometer inn i den tykkeste delen av kalkunen (jeg bruker elektrisk) og sett temperaturen til 66 grader (den er ferdig på 68 grader, men jeg tar den alltid ut litt før, og mens den hviler stiger temperaturen). Med kalkunbrystet jeg hadde på rundt 1 kg tok det ca en time. Du kan også langtidssteke den på 125 grader, men da vil det ta ca 2-3 timer før den er ferdig.

Mens kjøttet er i ovnen kan du gjøre klart resten. Skrell pastinakken og rødbeten og del den i biter/båter, men bruk gjerne hansker da rødbeten farger veldig. Skyll og del squashen på langs og så hver side i to. Ta ut stekebrettet med kalkunen og legg på et bakepapir, og legg grønnsakene utover med litt mellomrom. Strø over litt maldonsalt, pepper og rosmarin, evt litt olivenolje om du vil. Grønnsakene skal stå inne i ca 20 minutter, så du kan gjerne sette det inn rett før kalkunen er ferdig, ettersom kjøttet skal hvile i ca ti minutter.

Pastinakk og rødbeter er nok mine favoritter, men bruk gjerne gulrot, paprika og andre grønsaker du er glad i også. Ha evt potetbåter til i stedenfor ris.

Kok opp vann og tilsett risen med litt salt, dette skal småkoke i ca 10 minutter.

Om du vil ha saus eller bare vil ha sopp til. Børst soppen ren og del den i skiver, før du steker den i en tørr stekepanne. Når vannet i soppen har kommet ut etter noen minutter, har du i litt olje/smør og krydrer med litt salt og pepper, og har det over i en kjele til du lager sausen.

Når temperaturen på kalkunen er nådd og det har fått hvilt litt gjerne 10- 15 minutter (noe som er lurt for at kjøttet skal forbli saftig). Deler du det opp i skiver og legger det på et fat. (Husk å ha krafta over i sausen og du vil ha saus).

Om du vil ha saus har du i krafta fra kalkunen over i en bolle, med hvitløksfeddene og blander det med en stavmikser. Ha gjerne i 1 ss maisennamel også om du vil ha sausen litt tykkere. Hell det så over i en kjele med fløten, sukkerkuløren og heller over soppen og kok det opp. Smak til med salt, pepper og rosmarin.

Legg gjerne opp og server alt fra fat, kun en liten del av kalkunen er delt opp her.
Server gjerne med tyttebærsyltetøy til
Fordelen med rester av kalkun er at det passer til så mye. Her ble det en enkel, men god salat til lunsj dagen etter.
Skjær gjerne kjøttet opp og bruk det som pålegg.

En annen favoritt til kalkun er den nydelige quinoasalat jeg viser på bildene vist under her.

Her har jeg servert kakunen med en nydelig quinoasalat til.

For oppskrift på quinoa salaten kan du gå inn her: http://helstekt-kalkunfilet-med-nydelig-quinoa-salat

Håper det smaker og god helg ?

Legg meg gjerne igjen en kommentar eller tagg meg med @sportybakern på Instagram og med #sportybakerhansen. Det er alltid morsomt å se når dere prøver oppskriftene mine ❤?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *