Bakst,  Frokost og lunsj retter

Grove rundstykker

Saftige grove rundstykker, som er proteinrike og gir masse god energi.

Duften av fersk bakst er noe av det beste. Er man ikke sulten, så blir man jo nesten det bare av lukta.

Det er vel ingen som ikke vil ha hjemmelagde rundstykker? Disse er perfekte å ha klare i frysen, så du kan ta opp når du får lyst på.

Selv spiser jeg ikke så mye brød eller rundstykker, men så hender det jeg får lyst på og da er jo selvfølgelig hjemmelagd best. Idag fikk jeg for meg smaker og kombinasjoner som kunne være gode sammen og måtte bare prøve.

I tillegg hadde jeg denne naturell yoghurt jeg måtte få brukt, da den hadde gått ut på dato. Men datoen er best før, ikke dårlig etter, og perfekt i bakst.

Bruk evt bare cottage cheese eller yoghurt om du bare har en av delene. Evt bytt det med kesam, bruk det du har.

Jeg er glad i å være ute og på tur, og da er det ekstra godt med en god matpakke. Jeg er nok en av de som mener at all mat smaker bedre ute i naturen ? Flere som kjenner seg igjen der?

Jeg har valgt å lage disse grove, men om du bare vil ha de halv grove kan du bytte ut rug med hvetemel.

Ingredienser:

8 dl sammalt rug (evt hvetemel om du bare vil ha de halv grove)

8 dl fibramel

75g tørr gjær

1 dl knust linfrø

1,5 dl solsikkefrø

1 dl valnøtter

150 g tranebær

50 – 100 g fersken del de i 6

2 ts salt

4 dl lunkent vann

200 g cottage cheese

3 1/2 dl naturell yoghurt

1 ts honning

2 ss nøytral olje

Slik gjør du:

Varm vannet til 37-40 °C.

Bland cottage cheese og naturell yoghurt med en stavmikser (for å unngå klumper, men er ikke nødvendig).

Bland alle ingrediensene til en ganske klissete deig. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med eltekrok til denne jobben. Det er viktig at deigen blir eltet godt.

La deigen forheve, dekket med plast eller lokk på et lunt sted i ca 1 time til dobbel størrelse. Deigen kan være ganske klissete/løs så det er mulig du må ha litt ekstra mel til utbakingen. Noe av det viktigste bak vellykket gjærbakst ligger i hevingen. Så om du får til hevingen, er det stor sjanse for at baksten blir luftig og saftig. 

Del så opp deigen i to, og igjen i ca like porsjoner og form runde eller avlange rundstykker. Jeg lager ofte en løs deig, da det hever godt, så det er mulig du syns det blir klissete og må ha ekstra mel, men det ser du.

La rundstykkene etterheve i ca. 20 minutter. Pensle på litt lunket vann og strø over frø du liker, jeg brukte gresskar og solsikkefrø denne gangen.

Når jeg først bakte, lagde også et brød i samme slengen.

Stek deretter rundstykkene i forvarmet ovn ved 225 °C i ca. 10-15 minutter. Tips, om du banker på de under vil de gi en hul lyd når de er ferdig stekt, eller så kan du også sjekke temperaturen. Rundstykker og brød er nemlig ferdigstekte med en temperatur på 96 grader, bruk et termometer. Om du vet du skal forvarme de før du spiser de, kan de med fordel nesten bare halvstekes.

Litt dårlig bilde (hadde ødelagt mobil) men du ser likevel litt hvordan rundstykkene er inni.
Disse er gode både med ost, syltetøy og med eks salat, skinke, avokado og brie.

Som jeg har nevnt før, så er de også perfekte å ha i matpakka på tur ?

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening og kosthold.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *