Bakst,  Frokost og lunsj retter,  Kveldsmat,  Snacks,  Uncategorized

Knekkebrød uten mel

Hjemmelagde knekkebrød er både enkelt å lage og ikke minst veldig godt.

Er du som meg, en som ikke spiser så mye brødmat? Da er det hvertfall godt å ha andre gode alternativer.

Jeg bytter ofte på innholdet av ingredienser i forhold til hva jeg har tilgjengelig, men disse er en sikker vinner. Ingrediensene kan fint byttes ut med det du selv liker, men menden med veske og tørrvarer bør være likt. Du kan fint bare bruke eggehvite, eller vann om du av en eller annen grunn ikke vil bruke hele egget.

Knekkebrødene holder seg godt, men forsvinner fort da de er så gode.

Knekkebrødene er fiberrike og sunne. Fiberrik mat gir jevnt blodsukker, er bra for fordøyelsen, er gunstig for kolesterolet og metter ofte godt.

Selv om knekkebrødene er glutenfrie, uten melk, mel og er sukkerfri, kan noen reagere ved å bli eks oppblåst og få vondt i magen ved å få i seg mye nøtter. Grunnen til det er mest sannsynlig fordi nøttene ikke er behandlet.

Nøtter og frø inneholder nemlig fytinsyre som er en del av antinæringsstoffene til nøtter og frø (en beskyttelse), som kan opptre enzymhemmende og kan gjøre det vanskelig eller umulig å fordøye. Fytinsyra kan hindre opptak av viktige mineraler som magnesium, sink, kalsium og jern.

Ved å bløtlegge nøtter og frø frigjøres syrene som gjør at kroppen kan nyttiggjøre seg av næringsstoffene. Jeg bløtlegger gjerne nøtter og frø over natta, ved å la de ligge i vann og gjerne med både salt og litt syre. På den måten brytes fyrinsyra ned og fordøyelsessystemet vårt er mer mottakelig til næringsstoffene.

Her kan du se at røra har satt seg etter å ha stått noen timer.

Generelt vil en frisk tarm ikke ha problemer med å håndtere litt fytinsyre i kosten, men som nevnt over kan personer som spiser mye ubehandlet nøtter få forskjellige typer ubehag med magen/fordøyelsen. Er du en av de, vil jeg anbefale deg å teste hvordan du reagerer ved å bløtlegge nøttene og frøene først.

Har du fordøyelsesproblemer som feks irritabel tarm syndrom (IBS), cøliaki, Crohns eller Ulcerøs kolitt kan det være ekstra lurt å vektlegge bløtleggingen.

En liten avsporing her, men jeg syns det er viktig å informere om små ting som kan ha stor betydning for mange.

Tilbake til knekkebrødene med eller uten bløtlegging, så er de like gode og enkle å lage  

Denne gangen har jeg lagd mel frie knekkebrød, men jeg har også en oppskrift med mel som du finner her: https://www.sportybakerhansen.no/2018/08/17/hjemmelagde-knekkebrod-%f0%9f%98%8d/

Ingredienser:

2dl hakkede mandler

2dl solsikkefrø

2dl knuste linfrø

2dl hakkede valnøtter

2dl gresskarfrø

2dl sesamfrø

3 egg (ca 200 g)*

2ts salt

Ca 3-4 dl vann

Maldonsalt og rosmarin til topping (om du liker det)

*Tåler du ikke egg, bruker du bare vann og evt 1 god ss fiberhusk. Egget er til for at røra skal feste seg mer, uten melet. Evt bare bruk vann, men da blir de kanskje litt mer porøse.

Slik gjør du:

Sett ovnen på varmluft og 160 grader. Hakk mandler og valnøtter. Visp 3 dl vann og eggene, og bland så alle ingrediensene i en bolle. La det gjerne stå å svelle i 10-15 minutter (om du ikke har latt det stå over natta/på dagen).

Fordel røra utover med slikepott på stekebrett med bakepapir. Røra gir deg 2-3 brett med knekkebrød, alt ettersom hvor tynne du vil ha de.

Jeg liker litt ekstra smak og strør gjerne litt maldonsalt og rosmarin over.

Ettersom jeg bruker varmluft steker jeg to brett samtidig. La de stå inne i 10 minutter, før du deler de opp med en pizzaskjærer. Sett de videre inn og la de stå i ca 20-30 minutter, litt avhengig av ovn. I min ovn bytter jeg plass på brettene halveis i steketiden. Knekkebrødene skal få en gyllen fin farge. Det viktigste med knekkebrød er at de blir stekt helt tørre, jeg snur derfor ofte bakepapiret med knekkebrødene opp ned, så de ikke blir overstekt på toppen og fuktige under, da bunnen som oftest tar lengst tid å få fukten ut fra.

Legg de utover på en rist når de er ferdige og la de bli kalde, før du legger de i en boks.

Obs obs, knekkebrødene vil bli myke om de ikke er tilstrekkelig stekt og fortsatt er fuktig når de legges i boks.

Knekkebrødene er veldig godt til det meste, både frokost, lunsj, mellommåltid eller til kveldsmat.

Det er også godt som tilbehør til salater

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening, bakst og kosthold. Eller legg gjerne igjen en kommentar her, det er alltid koselig å høre hva dere syns ❤?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *