Bakst,  Frokost og lunsj retter,  Kveldsmat,  Turmat

Rundstykker – stekeklare til frokost

Proteinrike rundstykker som har kaldhevet over natten.

Sett deigen på kvelden og stek de på morningen. Det høres enkelt ut ikke sant? Det er nettopp det det er ?

Hva er vel bedre enn å stå opp og kunne steke nybakte rundstykker? For hvem elsker vel ikke nybakt gjærbakst? Bare duften gjør hvertall meg sulten?

Jo enklere det er, jo bedre er det syns jeg. Så jo mindre styr med før og etter heving, jo bedre er det. Bland alle ingrediensene og elt deigen ca ti minutter, rull rundstykkene ut og la de heve kaldt over natten. Bruk gjerne litt olje på hendene, om du syns deigen blir klissete.

Langtids heving som vi gjør her, kaldheving over natten, gir mer aroma og smak, i tillegg til en bedre holdbarhet. Mindre gjær og lenger hevetid, gir bedre smak. I tillegg blir baksten mer næringsrik og lettere å fordøye ved å langtidheve / kaldheve deigen. Som jeg har snakket om tidligere inneholder korn fytinsyre, noe det også er en del av i bla nøtter, belgfrukter og frø. Fytinsyre kan hemme opptaket av viktige næringsstoffer som bla mineralene jern og sink for å nevne noe. Det fine er at ulike enzymer i mel og korn vekkes til live ved langtidsheving. Disse enzymene vil bryte ned fytinsyren. Det vil si at kroppen lettere kan fordøye baksten og kroppen kan nyttiggjøre seg næringsstoffene bedre.

Ved kaldheving bruker man alltid kald væske og veldig lite gjær, og er noe du kan gjøre med all bakst som har «normal» mengde gjær og deigvæske på 37 grader (i oppskriften).

Kesam / evt kulturmelk gjør baksten ekstra saftig og god og øker proteininnholdet. Jeg bruker også forskjellig frø både inni og på toppen av rundstykkene, for litt ekstra smak og konsistens.

Denne deigen er ikke like grov som forrige oppskrift, men ønsker du en grovere variant finner du oppskriften her:

Denne oppskriften gir ca. 16 fine rundstykker for et fult brett.

Ingredienser:

350g fibramel

100g havregryn

Ca 180g – (200) g speltmel føl deg frem på deigen hvor klissete du vil ha den

1 god neve knuste linfrø

2 never solsikkefrø

Ca 5g (1/3) pakke tørrgjær

Ca 6 dl væske (bland evt 1 boks kesam med vann*

1 ts salt

2 ss olje

1 ts honning

Havregryn og solsikkefrø til topping

*Noen føler rundstykkene får en litt syrlig smak, og det er det kesamen som gjør. Når man kaldhever deig fremheves alle smaker. Så bruk kun vann om du er skeptisk til det ?

Slik gjør du:

Selve baksten gjør du på kvelden: Bland kesam og vannet som beskrevet over (evt bare vann) og hell det i en kjøkkenmaskin, (evt en bolle, men da krever det litt mer av deg).

Ha oppi resterende ingredienser i bollen og sett kjøkkenmaskina på. Deigen skal eltes i ca 5 -10 minutter. Jeg liker at deigen er litt klissete når jeg lager gjærbakst, for min erfaring er at dette gir saftig og lufting bakst.

Trikkset er å ha litt olje på hendene om deigen er for klissete når du skal forme de. 

Her er de klare for heving over natten.

Du kan også gjøre det enda enklere og legge like store kladder deig på et formbrett med litt olje i eller i amerikanske muffinsformer. Ha litt olje eller vann over slik at rundstykkene er litt fuktig og strø over solsikke eller sesamfrø om du liker det. Jeg gjør gjerne alt klart på kvelden, men dette kan du også gjøre på morningen.

Plasser stekebrettet med de ferdig utrullede emnene i en stor pose og kaldhev de i kjøleskapet eller på et kaldt sted natten over, som ofte blir mellom 7- 10 timer.

Når du våkner tar du av posen og lar brettet stå i romtemperatur.

TaHer har de stått ute på benken til ovnen ble varm, det ser ut som de har hevet godt.

Ta brettet ut av posen når du står opp og la de stå i romtemperatur i minimum 15 minutter, gjerne 20-30 minutter før du steker de i en forvarmet ovn på 225 grader i ca 10-12 minutter.

Pensle de gjerne med litt varmt vann og strø over havregryn eller frø før du steker de.

Jeg la rundstykkene tett igår, slik at de skulle beholde fukten på sidene når jeg dro de fra hverandre etter steking.

Server de med ditt favoritt pålegg ?

Flere som har brunost som favoritt på nybakt gjærbakst?

Rundstykker er noe de fleste liker og noe hvertfall jeg liker å ha klart i fryseren, som jeg kan ha med på tur og i matpakka.

Vil du bake med en gang, kan du selvfølgelig droppe langtidshevingen. Men bruk da 1 pose tørrgjær og varm væsken til 37 grader, og la deigen heve i ca en time og rulle ut emnene. La de evt etterheve i ca 30 minutter før du steker de. NB, husk at vannet da MÅ være ca 37 grader.

I mine øyne er dette en god start på dagen.

Nyt baksten ❤

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening, kosthold og sunnere bakst og snacks. Eller legg gjerne igjen en kommentar her, det er alltid koselig å høre hva dere syns ❤

4 Comments

 • Ida

  Hei! Elsker denne oppskriften ❤️ Men, hvor mye tørrgjær skal det være? Det står 1/3 pose tørrgjær eller 10-15 gram. Men en pose tørrgjær inneholder 13 gram gjær?

  • Sportybakerhansen

   Hei Ida. Det skal være ca 5g tørrgjær. Skal rette opp i det med en gang. Takk for at du gjorde meg oppmerksom på det!

   God jul ?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

%d bloggere liker dette: