Desserter,  Kaker,  Turmat

SUKKERFRI SKOLEBOLLER

Sukkerfri skoleboller

Sukkerfri skoleboller med en nydelig vaniljekrem.

Denne gangen ble de ikke glutenfri, da jeg måtte bruke melet jeg hadde tilgjengelig.

Ønsker du å kaldheve de over natten, følger du det som står her. Dvs å kutte nedgjæren ca 10-15 g / 1/2 pose tørrgjær og bruk kald væske. Dette fordi gjærings prosessen skal gå sakte og stå lenge. Rull ut boller og ha i vaniljekremen som beskrevet under, og ha det på et stekbrett med bakepapir, ha en pose over og sett det kaldt over natten til heving. Ta så av posen når du står opp og sett brettet i romtemperatur i ca 20-30 minutter. Før du steker de som beskrevet under.

Ingredienser

Ca 800g speltmel
1,5 pk tørrgjær til søtbakst
100g smør
4dl melk
(jeg brukte mandelmelk)
40g sukrin +
4ss honning
70g sukrin gold
200g mager kesam
3ts kardemomme
Et knivsådd salt
1 egg til pensling, og melis (sukrin) og kokosmasse til topping

Slik gjør du:

Varm opp smør og melk i en kjele til ca 40grader, hell det over i en kjøkkenmaskin og tilsett tørrgjæren. Bland dette godt, før du har i kesam og sukker erstatningene, før du har i melet. Elt deigen godt. Hold litt mel tilbake for å se hvordan den blir, deigen skal være litt klissete når du tar på den, men ikke som en røre. Ta ut eltekroken og ha over et lokk, eller en plast pose over bollen, deigen skal bli ca dobbel størrelse så bytt evt bolle om den er for liten. La den heve i ca 1-1 1/2 time til deigen er dobbel størrelse.

Mens deigen hever kan du lage vanilje eggekrem.

Ingredienser til sukkerfri vanilje eggekrem:
4 eggeplommer
20g sukrin +
50g sukrin melis
1-2 ss kokosblomstsukker
5 dl melk
40g maisennamel
1 vaniljestang

Slik gjør du:
Del vaniljestanga på langs og skrap ut frøene. Ha melken, frøene og sukrin + i en kjele, du skal trekke kjelen bort når den nesten når kokepunktet.  Bland eggeplommer, kokosblomstsukker og sukrin melis i en bolle til det får en lysere farge, og tilsett maisenna. Hell så over litt av melkeblandingen og bland det godt,  før du heller det over i kjelen med resten av melkeblandingen. Husk å visp godt. Varm det opp på svak til middels varme til det tykner.  La det så stå og kjøle ned.

Man kan sikkert bare bruke sukrin melis eller sukrin +, men jeg måtte bare bruke det jeg hadde.

(Deigen min ble så stor og jeg hadde godt med eggekrem i, så det ble faktisk ikke nok til hele deigen. Lag gjerne ekstra uansett å bruke det sammen bær ?).

Når deigen er ferdig hevet, strør du litt mel på benken og deler deigen i emner.

Sett ovnen på 200 grader.

Rull emnene til boller og legg de på et stekebrett med bakepapir.  Trykk de litt ned med hånden og bruk en skje til å lage hull i midten og fyll i med vanilje eggekrem. Sett de så på et lunt sted, gjerne med en pose over og etterhev de i ca 30 min. Pisk et egg og pensle skolebollene før du steker de midt i ovenen i ca 8 minutter. Følg med, da de bare skal bli gyllen.

Som all annen gjærbakst er det alltid best når det er nystekt, men de holder seg godt fryst også. Og er perfekte og ta med på stranda eller som turmat.

Kesamen gjør skolebollene litt mer proteinrike, og ettersom de er sukkerfri er det forholdvis blodsukker vennlig.

Topp skolebollene med melis / sukrinmelis for helt sukkerfri boller (bland melis og litt vann), smør de utover bollene og strø kokosmasse over.

Jeg lagde også noen boller og skillingsboller ut av deigen,  da deigen ble så stor.

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening og kosthold og sunnere bakst og snacks. #sportybakerhansen

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *