Bakst,  Desserter,  Kaker,  Turmat

Kanelbollens dag ? Disse er sukkerfri, glutenfri, protein og fiberrike.

Idag er det kanelbollens dag og det er klart det må feires med en oppskrift ?

Disse er både sukker og glutenfrie, fiberrike og kesamen gjør de i tillegg mer saftig og proteinrike.

Gjærbakst er for mange en stor favoritt, og skillingsboller må sies å være en av mine favoritter. Det passer godt som turmat, helgekos, eller bare som kos på en hverdag. Ettersom disse er sukkerfri, er de mer blodsukkervennlig og ikke fult så usunne.

Uansett, sukkerfri eller ei, lever jeg litt etter alt med måte. Jeg prøver å ikke få i meg så mye sukker, men tenker at man har godt av å kose seg litt innimellom om man har lyst til det. Disse er som sagt sukkerfri, men forstatt veldig gode ?

Jeg har brukt litt fibersirup i deigen, men du kan fint bytte det ut med litt mer sukrin + eller honning om det er ønskelig.

Ettersom disse er glutenfrie hever de ikke på samme måte og blir ikke like luftige, men fortsatt veldig gode ? Du kan fint lage deigen med vanlig mel og få de mer som vanlig gjørbakst. Da holder du deg til 4dl melk og dropper egget og fiberhusken som nevnt lengre ned.

Ingredienser:

Ca 700g mel (jeg brukte glutenfri kakemiks) 1,5 pk tørrgjær til søtbakst
100g smør
5dl melk
(jeg brukte mandelmelk)
100g sukrin +
2ss honning eller fibersirup

150g fiberfin

200g mager kesam
3ts kardemomme
Et knivsådd salt

1 egg

2ss fiberhusk

Husk, bruker du vanlig mel bruker du kun 4dl melk og dropper egget og fiberhusk!!

Romtemperert smør til fyllet

Ca 1 dl sukrin gold jeg liker det best

(evt sukrin +)

Kanel

1 egg til pensling

Hakkede mandler til topping/evt også perlesukker men da blir de ikke sukkerfri.

Slik gjør du:

Varm opp smør og melk i en kjele til ca 40grader, hell det over i en kjøkkenmaskin og tilsett tørrgjæren og evt fiberhusk. Bland dette godt, før du tilsetter resten. Ha så  i melet og elt deigen godt. Hold litt mel tilbake for å se hvordan den blir, deigen skal være litt klissete når du tar på den, men ikke som en røre. Ta ut eltekroken og ha over et lokk, eller en plast pose over bollen. La den heve i ca 1 1/2 time. Bruker du vanlig mel skal deigen bli ca dobbel størrelse. Glutenfritt mel heves ikke på samme måte.

Når deigen er ferdig hevet, strør du litt mel på benken og deler deigen i emner.

Sett ovnen på 200 grader.

Del deigen i to, eventuelt tre og rull delene til en tykk pølse, før du kjevler ut en rektangel. Smør et lag romtemperert smør på, strø over sukrin gold og litt kanel. Rull den sammen og del i emner. Legg de så på et stekebrett med bakepapir. Jeg delte vært emne på ca 3-4 cm, og trykket de litt ned på plata. Sett de så på et lunt sted, gjerne med en pose over og etterhev de i ca 30 min.

Pisk så et egg og pensle skillingsbollene og strø over hakkede mandler før du steker de midt i ovnen i ca 8 minutter. Følg med, da de bare skal bli gyllen.

Som all annen gjærbakst er det alltid best når det er nystekt, men de holder seg godt fryst også. Jeg liker da å varme de litt i ovnen om jeg er hjemme, og da er det viktig at de ikke er overstekt førstegangen ? De er også perfekte å ha med som turmat.

Kesamen gjør kanelbollene litt mer proteinrike, og ettersom de er sukkerfri er det forholdvis blodsukker vennlig.

Det kan også være godt med litt glasur på,  da kan du bruke sukrin melis og litt vann.

Om du ønsker en annen vri, og vil ha sjokoladesnurrer kan du smøre på nugatti zero i stedenfor smør, sukrin og kanel. Du kan også eventuelt bruke nutella, men da blir de ikke sukkerfri.

For oppskrift på sukkerfri skoleboller og hjemmelagd vanilje eggekrem kan du gå inn her: SUKKERFRI SKOLEBOLLER

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på bakst, trening og kosthold. Eller legg gjerne igjen en kommentar, det er alltid koselig å høre hva dere syns.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *