Bakst,  Frokost og lunsj retter,  Tilbehør,  Turmat,  Uncategorized

Paleo nøttebrød

Paleo nøttebrød eller steinalderbrød er lagd på nøtter, frø og egg. Det er fylt med god næring og er veldig godt.

Brødet er i mine øyne perfekt å ha med i matpakka som turmat, da brødet gir både rikelig med energi, protein og næring.

Nøtter og frø er i mine øyne veldig godt og passer godt til både snacks, i mat og bakst. Nøtter inneholder mange viktige næringsstoffer som for eksempel essensielle fettsyrer, fiber, proteiner, vitaminer og mineraler.

Det er mange gode helsefordeler ved å få i seg nøtter. Det reduserer blant annet det skadelige LDL kolesterolet. Og det ser også ut til at nøtter kan dempe betennelser og dermed redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Men som alt annet, bør man begrense inntaket da det blant annet er veldig kalorifylt energi. I tillegg er det viktig å ikke få i seg for mye salta nøtter, da det ikke er sunt.

Brødet er glutenfritt, uten melk og mel og sukkerfritt. Likevel er det mange som kan reagere ved å bli eks oppblåst og få vondt i magen ved å få i seg mye nøtter. Grunnen til det er mest sannsynlig fordi nøttene ikke er behandlet.

Nøtter og frø inneholder nemlig fytinsyre som er en del av antinæringsstoffene til nøtter og frø (en beskyttelse), som kan opptre enzymhemmende og kan gjøre det vanskelig eller umulig å fordøye. Fytinsyra kan hindre opptak av viktige mineraler som magnesium, sink, kalsium og jern.

Ved å bløtlegge nøtter og frø frigjøres syrene som gjør at kroppen kan nyttiggjøre seg av næringsstoffene. Jeg bløtlegger gjerne nøtter og frø over natta, ved å la de ligge i vann og gjerne med både salt og litt syre. På den måten brytes fyrinsyra ned og fordøyelsessystemet vårt er mer mottakelig til næringsstoffene.

Generelt vil en frisk tarm ikke ha problemer med å håndtere litt fytinsyre i kosten, men som nevnt over kan personer som spiser mye ubehandlet nøtter få forskjellige typer ubehag med magen/fordøyelsen. Er du en av de, vil jeg anbefale deg å teste hvordan du reagerer ved å bløtlegge nøttene og frøene først.

Har du fordøyelsesproblemer som feks irritabel tarm syndrom (IBS), cøliaki, Crohns eller Ulcerøs kolitt kan det være ekstra lurt å vektlegge bløtleggingen.

En liten avsporing her, men jeg syns det er viktig å informere om små ting som kan ha stor betydning for mange.

Så tilbake til brødet? Det kan slåes sammen på under ti minutter om du ikke ønsker å bløtlegge det, og selve stekingen tar ca 1 time. Så brødet gjør seg nærmest seg selv ?

Ingredienser:

6 egg

1 dl olivenolje

150g mandler

150g valnøtter

100g sesamfrø

150 g gresskarkjerner

150g solsikkefrø

Noen klyper salt

Slik gjør du:

Sett ovnene på 150 grader.

Skyll gjerne nøttene og frøene i vann først. Bland så egg, oljen og salt i en bolle før du tilsetter resten. Ha alt over i en brødform med bakepapir, og press røra godt ned i formen.

Som dere ser bruker jeg hele nøtter og frø i røra.

Jeg lager gjerne røra på kvelden, har det i forma og setter det i en pose så det står mørkt over natta. På den måten bløtgjøres røra over natten og er klar til steking på morningen. Det er den mest magevennlige varianten, men du kan som sagt også steke det med en gang.

Stek brødet midt i ovnen i ca 50-60 minutter. La det kjøle seg ned litt før du har det over på en rist.

På grunn av det store fett innholdet og at det er lagd på egg, bør brødet oppbevares i kjøleskap. Jeg fryser det også gjerne ned i skiver, slik at jeg bare kan ta opp noen skiver kvelden før eller så tiner de fort.

Håper det smaker ?

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening, bast og kosthold. Eller legg gjerne igjen en kommentar her, det er alltid morsomt å høre hva dere syns ❤?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *