Bakst,  Desserter,  Kaker

Luftig sukkerfri gjærbakst – perfekt til fastelavnsboller eller eks skoleboller

Fastelavnsboller ? Med eller uten vaniljekrem.

Nå var det lenge siden jeg hadde lagd noe gjærbakst, og ettersom det er fastelavn i morgen var det en god grunn til å bake.

Jeg er ikke glad i krem, så jeg valgte å lage skoleboller og noen boller med rosin. Denne deigen er en perfekt base for mange forskjellige varianter av søt gjærbakst. Du kan feks lage kringle, boller, skillingsboller, solskinnsboller ol.

Denne gangen gjorde jeg noen endringer på vaniljekrem og den ble helt sykt god. Så denne kommer jeg garanter til å lage igjen, evt bare for å servere som egen dessert med bær ??

Som vanlig ønsker jeg å ha det litt sunnere og mer blodsukkervennlig, så jeg har lagd en sukkerfri variant. De er sykt gode, om jeg kan si det selv ? Ønsker du å bake med sukker, så gjør du selvfølgelig det.

Denne gangen ble de ikke glutenfri, men en glutenfri variant finner du her:https://www.sportybakerhansen.no/2018/10/04/kanelbollens-dag-%f0%9f%98%8d-disse-er-sukkerfri-glutenfri-protein-og-fiberrike/

Ingredienser:


Ca 700-750 g speltmel
1,5 pk tørrgjær til søtbakst
100g smør
4dl melk
(jeg brukte mandelmelk)
70g sukrin +
1ss honning
30g sukrin gold
200g mager kesam
3ts kardemomme
Et knivsådd salt
1 egg til pensling, og melis (sukrin) og kokosmasse til topping

Slik gjør du:


Varm opp smør og melk i en kjele til ca 40grader, hell det over i en kjøkkenmaskin og tilsett tørrgjæren. Bland dette godt, før du har i kesam og sukker erstatningene, før du har i melet. Elt deigen godt. Hold litt mel tilbake for å se hvordan den blir, deigen skal være litt klissete når du tar på den, men ikke som en røre. Ta ut eltekroken og ha over et lokk, eller en plast pose over bollen, deigen skal bli ca dobbel størrelse så bytt evt bolle om den er for liten. La den heve i ca 1-1 1/2 time til deigen er dobbel størrelse.

Mens deigen hever kan du lage eggekremen.

Ingredienser til sukkerfri vaniljekrem:


50g eggeplommer
45g sukrin 1ss honning 1 dl fløte (evt 4 dl melk)
3 dl melk
30g maisennamel
Frø fra 1/2 vaniljestang

Slik gjør du:


Del vaniljestanga på langs og skrap ut frøene. Ha 2dl melk og evt fløte, frøene og sukrin + i en kjele, du skal trekke kjelen bort når den nesten når kokepunktet, og la det trekke i ca ti minutter.

Bland eggeplommene, 1 dl melk og maisenna i en bolle. Hell så over litt og litt av eggeblandingen mens du rører godt. Kok det så opp på middels varme til det tykner.  La det så stå og kjøle ned.

(Deigen min ble så stor og jeg hadde godt med eggekrem i, så det ble faktisk ikke nok til hele deigen. Lag gjerne ekstra uansett å bruke det sammen bær ?).

Når deigen er ferdig hevet, strør du litt mel på benken,evt smører hender og benk med smør og deler deigen i emner.

Sett ovnen på 200 grader.

Rull emnene til boller og legg de på et stekebrett med bakepapir.  Trykk de litt ned med hånden og bruk en skje til å lage hull i midten og fyll i med vanilje eggekrem. Sett de så på et lunt sted, gjerne med en pose over og etterhev de i ca 30 min. Pisk et egg og pensle skolebollene før du steker de midt i ovenen i ca 8 minutter. Følg med, da de bare skal bli gyllen.

Du kan også lage kringle med eggekrem inni og kanskje noen rosiner i deigen om du er glad i det. Deigen er en fin base til mange varianter ?

Som all annen gjærbakst er det alltid best når det er nystekt, men de holder seg godt fryst også. Og er perfekte og ta med på stranda eller som turmat.

Kesamen gjør skolebollene litt mer proteinrike, og ettersom de er sukkerfri er det forholdvis blodsukker vennlig.

Du kan også bytte litt av melet med fiberfin for å få de enda sunnere. Jeg har da brukt 150 g fiberfin, men deigen blir ofte noe mer kompakt da og etterhver ikke alltid like bra.

Topp skolebollene med melis / sukrinmelis for helt sukkerfri boller (bland melis og litt vann), smør de utover bollene og strø kokosmasse over.

Jeg lagde også noen boller og skillingsboller ut av deigen,  da deigen ble så stor.

Disse er lagd med fiberfin og er saftige, men litt mer kompakte enn de andre.
Her ser du hvordan de er før de stekes
(bakt med fiberfin)

Ønsker deg en fin fastelaven og håper det smaker ?

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening, bakst og kosthold. Eller legg gjerne igjen en kommentar, det er alltid koselig å høre hva dere syns.

Det er alltid morsomt å se når dere prøver oppskriftene mine ❤?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *