Middager

Hjemmelagd fiskegrateng

Hjemmelagd fiskegrateng er noe både store og små pleier å like, og en rett jeg elsker ?

For meg er hjemmelagd fiskegrateng tradisjonsmat, og noe mange ser på som god husmannskost.

Det er mange varianter av fiskegrateng og jeg lager ofte to forskjellige, men denne er favoritten.

Jeg lager gjerne fiskegratengen med alt i formen, men om du skal lage til mange og kanskje spise den med en gang. Kan det være en fordel å ha grønnsakene ved siden av, evt at du lager to former om du får plass til det ved siden av hverandre i ovnen. Noen vil kanskje også ha potet ved siden av eller evt i stedenfor makaroni.

Det går veldig fint å fryse fiskegrateng, så du kan med fordel lage ekstra i feks aluminiums former eller fryse ned i bokser. Så har du en sunn og god middag klart på en travel dag.

Jeg bruker som regel torsk, som har et høyt innhold av selen og jod. Selen er et viktig antioksidant og jod er blant annet viktig for å regulere stoffskiftet. Det er viktig for vekst og utvikling hos barn, og er derfor ekstra viktig for gravide og ammende. 80% av inntak på jod får vi via meieriprodukter, men den beste tilførslene er gjennom hvit saltvannsfisk som eks torsk og hyse. Om du ikke får i deg meieriprodukter, er det derfor ekstra viktig å få i seg hvitfisk og egg som også innholder jod.

Har du fiskerester igjen fra en middag, er det perfekt å bruke fisken i en grateng.

Ingredienser:

600-800 g torsk

Blomkål blanding

Fullkorns makaroni ca 2-3 dl

3 egg

4-5 dl valgfri melk

2-3 ss smør

3 ss maisennamel eller hvetemel

Malt muskatnøtt (1ts -1ss)

Maldonsalt og pepper

Strø kavring eller eks knust knekkebrød

Porsjonen gir ca 4 porsjoner

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader.

Kok opp vann, ha så i makaronien og la det koke i ca 5 minutter. De trenger ikke være gjennomkokt.

Kok opp litt av melka, mens du blander ut maisennamel i en kopp med ca 1 dl melk. Når melka koker heller du blandingen over og gir det et oppkok, mens du rører godt. Når sausen er god og tykk har du i krydderet. Jeg er glad i muskat og liker den litt sterk så jeg bruker nesten 1 ss malt muskatnøtt. Jeg bruker også nesten 1 ts kvernet pepper og 1 ts maldonsalt. Sausen må gjerne være litt salt i smaken, da fisken og grønnsakene ikke er saltet. Bland til slutt inn eggene.

Del fisken i ca 2-3 cm biter. Jeg har brukt fersk eller fryst torsk, og da bare tint det litt så jeg får delt den opp med kniv.

Bland så litt av alt i en ildfast form. Ha i litt hvitsaus først, så litt makaroni, grønsaker og fisk. (Jeg bruker bare frossen blomkålblanding med erter og gulerot). Legg lag på lag og ha til slutt over hvitsaus og rør det litt rundt, før du topper den med strø kavring.

Har du ikke kavring eller vil ha det glutenfritt kan du gjerne bare knuse knekkebrød og strø over.

Sett den nederst i ovnen i ca 30-40 minutter.

La den gjerne stå i 10-15 minutter om du har tid og tålmodighet til å vente, så får gratengen satt seg mer.

Jeg kunne med fordel ventet litt lengre, så gratengen fikk satt seg mer, men jeg var så sulten ?

Som jeg nevnte tidligere er det mange som også vil vil ha potet til, evt dropper makaronien i om du ikke er glad i det.

Jeg server den gjerne med fersk spinat i bunn, og mange er også glad i raspet gulrøtter og smeltet smør til.

Håper det smaker ?

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening og kosthold og sunnere bakst og snacks ? #sportybakerhansen.

Og tagg meg gjerne, det er alltid morsomt å se når dere prøver oppskriftene mine ❤?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *