Bakst,  Desserter,  Kaker

Kringle – bladkrans

En saftig kringle slår sjeldent feil og passer perfekt til helgens Sankthansfeiring. Mange vil feire midt sommeren og jeg vil si det er en god grunn til å lage noe godt.

Er du en av de som elsker gjærbakst? Da er denne til deg.

Duften av nystekt gjærbakst er noe av det beste og vil gjøre de fleste sultne.

Denne kringla har vært en stor favoritt hos mine nære og kjære i mange år. Og for nesten to helger siden giftet en av mine brødre seg, og en kringle hører med i et bryllup. Det er hvertfall min mening 😊

Denne er lagd med sukker, men du kan fint bruke eks denne oppskriften for en sukkerfri variant og forme den som kringle https://www.sportybakerhansen.no/2018/09/06/sukkerfri-skillingsboller/

Husk at noe av det viktigste bak vellykket gjærbakst ligger i hevingen. Så om du får til hevingen, er det stor sjanse for at baksten blir luftig og saftig. I tillegg til at du ikke oversteker den, det gjelder egentlig all bakst 😉

Ingredienser:

Ca 800g hvetemel/speltmel

1 pk tørrgjær til søtbakst

100g smeltet smør

4dl melk

(jeg brukte mandelmelk)

125 g sukker

2-3 ts kardemomme

Et knivsådd salt

Romtemperert smør til fyllet, sukker og kanel

Lunkent vann eller 1 egg til pensling om du vil ha den blank

Hakkede mandler og perlesukker til topping. Evt blanding av melis og vann rett før serving.

Slik gjør du:

Varm opp smør og melk i en kjele til ca 37- 40 grader, hell det over i en kjøkkenmaskin og tilsett tørrgjæren. Ha så resten av ingrediensene og elt deigen godt. Deigen er ferdig eltet når den er smidig og slipper kanten av bollen. Hold litt mel tilbake for å se hvordan den blir, deigen skal være litt klissete når du tar på den.

Sett deigen til heving på et lunt sted med litt plast over. La den heve i ca 1-1 1/2 time til deigen er dobbel størrelse.

Sett ovnen på 180 grader.

Når deigen er ferdig hevet, strør du litt mel på benken.

Del deigen i to og kjevl ut to rektangler. Kjevle ut en leiv på ca 80cm × 20cm. Smør et lag romtemperert smør på, strø over sukker og litt kanel.

Rull den sammen, legg den over på et bakepapir på et stekebrett, og form den til en sirkel.

Klipp så kransen ved at du klipper ca en cm mellomrom nesten gjennom deigen.  Legg “bladene” annenhver gang til høyre og venstre.

Sett de så på et lunt sted, gjerne med en pose over og etterhev de i ca 30 min.

Pensle så med lunkent vann, evt pisk et egg og pensle på om du vil ha den blank. Strø så over hakkede mandler og perlesukker.

Stek den så midt i ovnen i ca 15 -20 minutter. Følg gjerne med fra den er stekt i ca 12 minutter, da den bare skal bli gyllen.

Jeg lagde dobbel porsjon nå, der jeg lagde en liten kringle til og noen skillingsboller.

Som all annen gjærbakst er det alltid best når det er nystekt, men de holder seg godt fryst også. Jeg liker da å varme de litt i ovnen om jeg er hjemme, og da er det viktig at de ikke er overstekt førstegangen 😉

Til bryllupet tok jeg den opp av fryseren noen timer før serving og lot den tine i romtemperatur. Rett før serving hadde jeg over litt blandet melis.

Gleden er alltid stor når baksten forsvinner fort. Det gleder alltid et baker hjerte.

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening, kosthold og bakst. Eller legg gjerne igjen en kommentar, det er alltid koselig å høre hva dere syns.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *