Bakst,  Desserter,  Kaker,  Turmat

Sukkerfri skillingsboller

Gjærbakst er for mange en stor favoritt, og skillingsboller må sies å være en av mine favoritter. Det passer godt som turmat, helgekos, eller bare som kos på en hverdag. Ettersom disse er sukkerfri, er de mer blodsukkervennlig og ikke fult så usunne.

Uansett, sukkerfri eller ei, lever jeg litt etter alt med måte. Jeg prøver å ikke få i meg så mye sukker, men tenker at man har godt av å kose seg litt innimellom om man har lyst til det. Disse er som sagt sukkerfri, men forstatt veldig gode ? Jeg har brukt litt honning i deigen, men du kan fint bytte det ut med litt mer sukrin + om det er ønskelig.

Til helgen er det meldt regn, noe som er perfekt bake vær for mange, ikke minst er det deilig å kose seg inne med fersk bakst.

Jeg hadde med disse på tur forrige helg, da jeg elsker å ha med noe god bakst eller annen tursnacks på tur. En god matpakke er nemlig en stor del av turen for mange, også for meg.

Denne gangen ble de ikke glutenfri, da jeg måtte bruke melet jeg hadde tilgjengelig.

Ingredienser:

Ca 800g speltmel
1,5 pk tørrgjær til søtbakst
100g smør
4dl melk
(jeg brukte mandelmelk)
40g sukrin +
4ss honning
70g sukrin gold
200g mager kesam
3ts kardemomme
Et knivsådd salt

Romtemperert smør til fyllet

Ca 1 dl sukrin gold jeg liker det best

(evt sukrin +)

Kanel

1 egg til pensling

Hakkede mandler til topping/evt også perlesukker men da blir de ikke sukkerfri.

Slik gjør du:

Varm opp smør og melk i en kjele til ca 40grader, hell det over i en kjøkkenmaskin og tilsett tørrgjæren. Bland dette godt, før du har i kesam og sukker erstatningene. Ha så  i melet og elt deigen godt. Hold litt mel tilbake for å se hvordan den blir, deigen skal være litt klissete når du tar på den, men ikke som en røre. Ta ut eltekroken og ha over et lokk, eller en plast pose over bollen, deigen skal bli ca dobbel størrelse så bytt evt bolle om den er for liten. La den heve i ca 1-1 1/2 time til deigen er dobbel størrelse.

Når deigen er ferdig hevet, strør du litt mel på benken og deler deigen i emner.

Sett ovnen på 200 grader.

Del deigen i to, eventuelt tre og rull delene til en tykk pølse, før du kjevler ut en rektangel. Smør et lag romtemperert smør på, strø over sukrin gold og litt kanel. Rull den sammen og del i emner. Legg de så på et stekebrett med bakepapir og trykk de litt ned. Ettersom de hevet godt og ble veldig store bør du ikke ha mer enn tre eller fire per rekke. Jeg delte vært emne på ca 3-4 cm, og trykket de litt ned på plata, og de ble som sagt veldig store. Sett de så på et lunt sted, gjerne med en pose over og etterhev de i ca 30 min.

Pisk så et egg og pensle skillingsbollene og strø over hakkede mandler før du steker de midt i ovnen i ca 8 minutter. Følg med, da de bare skal bli gyllen.

Som all annen gjærbakst er det alltid best når det er nystekt, men de holder seg godt fryst også. Jeg liker da å varme de litt i ovnen om jeg er hjemme, og da er det viktig at de ikke er overstekt førstegangen ? De er også perfekte å ha med som turmat.

Kesamen gjør skolebollene litt mer proteinrike, og ettersom de er sukkerfri er det forholdvis blodsukker vennlig.

Det kan også være godt med litt glasur på,  da kan du bruke sukrin melis og litt vann.

Om du ønsker en annen vri, og vil ha sjokoladesnurrer kan du smøre på nugatti zero i stedenfor smør, sukrin og kanel. Du kan også eventuelt bruke nutella, men da blir de ikke sukkerfri.

For oppskrift på sukkerfri skoleboller og hjemmelagd vanilje eggekrem kan du gå inn her: SUKKERFRI SKOLEBOLLER

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på bakst, trening og kosthold

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *