Bakst,  Desserter,  Kaker

SUKKERFRI RABARBRA PAI MED JORDBÆR TOPPET MED SUKKERFRI BRENTE MANDLER, EN SMAK AV SOMMER

SUKKERFRI RABARBRA PAI MED JORDBÆR, TOPPET MED SUKKERFRI BRENTE MANDLER. EN SMAK AV SOMMER ??

Nå er det sesong for rabarbra og jordbær, smaker jeg forbinder med sommer. Paien blir en frisk og syrlig dessert som passer godt nå i sommervarmen. Serveres med litt vanilje: is, yoghurt, propud eller kesam. Vaniljen gir en god balanse til synligheten fra paien.

Ingredienser til pai bunnen:
200g havregryn
50g havremel
2ss sukrin gold
100g smør romtemperert
2-3 ss kaldt vann

Slik gjør du:
Sett ovnen på varmluft 200 grader. Bland alle ingrediensene i en bolle og sett gjerne deigen litt i kjøleskap så den får satt seg, før du trykker den ut i en paiform. Stek den i ca 10-15 min til bunnen er gyllen, ta den ut og la den hvile mens du lager fyllet.

Denne gangen lagde jeg fyllet som en kompott.

Ingredienser til fyllet:
700g renset rabarbra
300g jordbær
3 ss potetmel
1-2 dl vann
50g sukrin +
7 ss honning

Om rabarbraene er veldig syrlig, må du kanskje tilsette litt mer søting.

Slik gjør du:
Ta av det ytterste skallet på rabarbraen og del den i biter på ca 2 cm. Ha det over i en kjele og kok opp. Bland potetmelet i vannet og rør rundt (bruk 1 dl først da det kanskje holder). Hell det over rabarbraen og kok opp. Del jordbæra i to, og ha det oppi kjelen sammen sukrin + og honningen. Ha gjerne oppi en kanelstang også. La det småkoke i ca 15-20 min til rabarbraen har sunket seg litt sammen og du ser at du får en kompott lignende konsistens.
La det kjøle seg ned før du heller det over pai bunnen, om du ikke skal servere den med en gang.

Hell det over pai bunnen og topp det gjerne med sukkerfri brente mandler for en crunchy finish. Jeg har det alltid stående men legger fremgangsmåte under. Server paien med vanilje is, yoghurt, propud eller kesam.

Sukkerfri brente mandler med inspirasjon fra Linda Stuhaug.

Sukkerfri brente mandler:
250g hakkede mandler
1 1/2 ss smeltet smør
3 ss sukrin gold
1 klype maldonsalt
kanel og kardemomme
Jeg bruker også ofte litt nellik for enda mer krydersmak.

Bland alt og ha det på et stekebrett og stek det på 180 grader i ca fem – 8 minutter. Pass på da det fort brenner seg. Mandlene blir crunchy når de blir avkjølt og er perfekt topping på smoothies, is, puddinger, osv eller bare som snacks i seg selv.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *