Annet som er helsefremmende og forebyggende,  Uncategorized

Mandelmelk – så sunt, så enkelt og så godt ?

Mandelmelk er så enkelt å lage og så godt.

Du kan lage det med søting, med smak eller helt usøtet.

Denne gangen lagde jeg med litt søting og med et snev av kanelsmak. Kanel er blodsukker regulerende, og ikke minst en god smak.

Jeg er stor fan av å lage ting selv, hvertfall å utforske å se hvordan det er. Selv om jeg stort sett har kjøpt Alpro mandelmelk og brukt det, ville jeg se hvordan det var å lage det selv.

Jeg er heller ikke så glad i å kaste mat. Derfor ble mandelmassen som var igjen etter å ha presset ut melka, brukt i bakst. Det ble brukt i en røre med mandel og havreflarn.

Om du ikke tåler melk eller laktose er veganer eller vegetarianer, så er mandelmelk et supert alternativ. Det er mange fordeler med mandelmelken. Den har få kalorier, inneholder ikke kolesterol, er sukkefri (om du holder deg til basen) er god for fordøyelsen og inneholder vitaminer som  E-vitamin, D- og A-vitamin 6, kalsium, jern sink, magnesium og kalium. I tillegg er konsistensen lik vanlig melk og kan fint brukes til matlaging, bakst osv. Ikke minst har den en deilig mandelsmak.

Nøtter, frø, linser med flere innholder en del fytinsyre som kan opptre enzymhemmende og kan gjøre det vanskelig eller umulig å fordøye. Fytinsyra kan hindre opptak av viktige mineraler som magnesium, sink, kalsium og jern. Men ved å bløtlegge nøtter, som idag er mandler, over natta brytes fytinsyra ned og fordøyelsessystemet vårt er mer mottakelig til næringsstoffene.

 

Ingredienser:

250g mandler

Ca 750 dl vann

Det er basen, men jeg ønsket å tilsette litt smak.

1/2 – 1 liten ts kanel

4-5 dadler (kommer an på størrelsen og hvor søt du vil ha den, 4-5 tar mest bort bitterheten som kan komme av mandlene). Liker du den veldig søt, tilsetter du flere. Du kan også bruke honning, sukrindråper, sukrin, agave eller feks kakao.

 

Slik gjør du:

Skyll mandlene og legg de i en bolle med vann over natta, ca 6-8 timer.

Du trenger en bolle, en blender (evt en sterk stavmikser) en sil/nøttepose/kaffefilter eller et kjøkkenhåndkle du kan presse/sile melken ut av. Rene, tette glassflasker til oppbevaring.

Hell vannet av og skyll mandlene godt. Ha de så i en blender sammen vannet og sett blenderen på maks. Det kan være lurt å tilsette halvparten av vannet først, så resten når mandlene har blitt knust. Jeg valgte å tilsette dadlene (uten stein) og kanel samtidig, ettersom jeg ikke hadde så god tid.  Du kan fint tilsette dette etter du har silt melka, ved å ha eks kanel over i bollen før du heller det i flaksene. Eller heller den silte melka over i blenderen igjen og tilsetter dadler, kanel, honning, eller kanskje kakao og setter blenderen på maks.

Om du ikke bruker den mengden over,  er delingen på basen 1 del mandler og 3 deler vann.

Når blandingen er mikset godt heller du det over i en bolle med sil, eller et av alternativene nevnt over.

Hell det så over på rene,tette glassflasker og oppbevar det i kjøleskapet. Melka holder seg godt i hvertfall 4 dager.

 

Jeg fikk 2 liter, pluss ett glass ut av mengden over.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *