Bakst,  Desserter,  Kaker,  Uncategorized

Karamellisert suksesskake – melke og sukkerfri

Suksesskake eller suksessterte som også mange kaller den, er en god favoritt hos mange, deriblant meg. Denne kaka er noe i samme retning men har en litt mer karamellisert smak.

For litt siden skulle jeg ha med kake til babyshoweren vi skulle ha for en veninne. For at alle med og uten allergier (foruten om evt nøtteallergi) skulle få noe å kose seg med, falt valget på suksesskake. Jeg vet jentene elsker sjokoladekaka mi, men jeg er som vanlig glad i å prøve meg på noen nye oppskrifter og gikk derfor for en litt ny vri på suksesskake.

Jeg vurderte som vanlig å lage kaka helt sukkerfri, noen den er, men denne gangen er den også søtet med naturlig søting. Noen diabetikere kan derfor også påvirkes av denne. Under ingredienser står det hvordan du kan få den helt sukkerfri.

Jeg var litt usikker på om noen av gjestene tålte havrefløte, så for å være sikker og for å få den melkefri, brukte jeg kokosmelk denne gangen (kokoskrem, den tykke). Det er også brukt kokosblomstsukker, som gir kaka en gyllen farge og en karamellisert smak.

Ingredienser:

 • 4 stk eggehviter
 • 100 g dadler (ca 7 saftige dadler uten stein)
 • 350 g mandler
 • 2 ss sukrin gold
 • 1/2 ts bakepulver
 • 4 stk Eggeplommer
 • 30 g sukrin +
 • 40 g kokosblomstsukker
 • 1/2 vaniljestang (frøene)
 • 1.5 dl Kokoskrem
 • 1 klype Salt
 • 130 g Romtemperert smør

Slik gjør du:

Sett ovnen på 160 grader.

Bunnen: Knus / mal dadler (uten stein) og mandler i en foodprosessor, bland gjerne i bakepulveret.

Skill eggene, ha eggehviten i en bolle og eggeplommene i en kjele.

Stivpisk eggehviten og tilsett sukrin gold. Vend forsiktig inn mandel og dadelmassen, og fordel det over i en smurt kakeform på 22 cm (evt 24 cm) med bakepapir i bunn.

Stek den midt i ovnen i ca 20 minutter til den er gyllen.

Til fyllet : Skrap ut vaniljefrøene og tilsett det med resten av ingrediensene utenom smøret (det skal i senere) i kjelen med eggeplommene.

Kok forsiktig opp på svak til middels varme, her er det viktig å røre hele tiden så det ikke brenner seg. Når det har begynt å boble, vil du få en fyldig krem. Trekk kjelen av plata og kjøl den ned. Sett den gjerne i kjøkkenskapet eller et kaldt sted. Når kremen er helt kald, visper du inn romtemperert smør med en visper. Pass på at du får blandet alt godt. Smør kremen over kaka og topp den gjerne med smeltet mørk sjokolade. Smelt det over vannbad med litt kokosolje, riv evt bare litt mørk sjokolade over.

Det er mange varianter av kaka i forhold til når man tilsetter smøret og om det er smeltet, kaldt eller romtemperert. Jeg har prøvd både med kaldt smør, og vispet det inn med en gang kremen har kokt opp. Og med romtemperert smør i nedkjølt krem som nevnt tidligere. Begge variantene har gitt en fyldig krem og ikke flytet utover, så her er det bare å gjøre det som passer en best.

Kokosblomstsukkeret er det som gir kaka en mer gyllen farge og en smak av karamell. Kaka er også god med eks havrefløte eller fløte/vikingmelk om du tåler melk. Du kan som sagt også bare bruke sukrin + noe jeg normalt gjør, da bruker jeg ca 50 gram, til samme mengde væske. Denne varianten kom til da jeg måtte bytte ut deler av mengden med kokosblomstsukker da jeg gikk tom for sukrin +.

Det er som regel alltid flere sukkerholdige varianter av kaker og snacks i slike lag, noe det også var her.

Her har vi hvertfall et sukkerfri valg alternativt, som i tillegg er allergivennlig for de fleste.

Oppbevar kaka i kjøleskap, den egner seg også godt til å fryse ned.

Håper det smaker ?

Legg meg gjerne igjen en kommentar eller tagg meg med @sportybakern på Instagram og med #sportybakerhansen. Det er alltid morsomt å se når dere prøver oppskriftene mine ❤?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *