Middager,  Uncategorized,  Vegetar

Vegetar gryte

Spicy vegetar gryte, en enkel, nydelig middag med mye smak.

Er du en av de som har en kjøttfri dag, eller bare har lyst til å prøve noe nytt sånn som meg? Da er dette en rett som er verdt å prøve ?

Jeg er ikke vegetarianer, men lager gjerne rene vegetarretter for det. Det er både sunt, godt og miljøvennlig.

Gryta minner om chilliconcarne og taco da det er mange av de samme kryddersmakene, og de fleste liker vel det?

I tillegg er gryta veldig sunn. Både bønner og linser er en del av belgfruktfamilien og har et høyt innhold av løselige kostfiber som bidrar til å senke kolesterolet. Det holder blodsukkeret stabilt og gir en god metthetsfølelse.

I tillegg er bønner og linser rike på vitaminer, mineraler som jern og kalium, samtidig som de er proteinrike, miljøvennlig og ikke minst billig. Du får mye god næring for en rimelig sum.

Ingrediensene under holdt til 2 -3 porsjoner, lag gjerne ekstra eller dobble porsjonen om du lager til 4.

Ingredienser:

1 boks kidnebønner

1 boks hvite bønner

1/2 boks røde linser (jeg hadde bare det) bruk gjerne 1 boks

2 bokser hakkede tomater (jeg brukte med hvitløk)

2 store eller 3 vanlige gulrøtter

1 paprika

1 gul løk om du liker det

2-3 dl vann (eller kraft – da blir det ikke helt vegetar men veldig næringsrikt) begynn med litt og spe på om du vil ha den mer flytende.

2 -3 ss veganpulver eller 1,1/2 grønnsaksbuliong (evt kraft eller kjøtt buljong, men da er den ikke helt vegetar om du vil det)

2-3 ts chilipulver

1 ts oregano

4-5 ts spisskummen

Ca 1 ts kvernet pepper

1/2 ts kardemomme

1/2 ts nellik

1 ts paprika pulver

1 ts kanel

3- 4 pressede hvitløkfedd

Smak til med salt.

Fersk koriander (om du liker det)

Olje til steking

Lime

Server gjerne byggryn evt ris til (jeg kokte opp 50 g), eller bare salat.

Gjerne rømme, avokado og spinat til servering, pluss lime

Lag gjerne hjemmelagde tortillas til, en perfekt måte å få brukt opp lomper på.

Jeg bruker speltlomper og smører på en blanding av smør og pressede hvitløk (jeg bruker som regel 2-3 små fedd) så strør jeg over litt maldonsalt og rosmarin. Stek de midt i ovnen på 180 grader i ca 5 minutter, men følg med så de ikke blir brent. Del de så opp med en pizza skjærer.

En smakfull, sunn og god middag

Slik gjør du:

Skyll, skrell og del grønnsakene i biter. Ha oljen i en stor kjele. Tilsett chili, paprikaen, løk, hvitløk, og gulrøttene. La det steke på svak til middels varme, til løken begynner å bli blank og myk. (Jeg har gjerne i gulrøttene til sist da jeg liker at de ikke er hel kokt). Ha i litt olje og tilsett også krydderne. Pass på chilien så det ikke blir for sterkt, det er bedre å tilsette mer senere om du vil ha den sterkere.

Skyll bønnene og linser i et dørslag og tilsett det sammen de hermetiserte tomatene, vann (hold evt litt igjen og tilpass etter hvor flytende du vil ha den) og buljong (evt kraft). Kok opp og la det hele småkoke på lav varme under lokk i ca 10-15 min. Smak evt til med mer chili, salt og pepper om du føler for det.

I mens kan du koke opp vann og ha i byggryn eller ris, og koke det i ca ti minutter. Lag også gjerne klart litt lime, avokado, evt salat og hakk/klipp opp fersk koriander.

Jeg lagde en god porsjon til meg, så jeg hadde middag dagen etter også.

Til restemiddagen serverte jeg med tortilla chips, rømme, salat og tomat til.

Om du føler du må ha kjøtt eller tilsvarende i kan du også ha eks karbonadedeig til eller LikeMeat “biff” for vegtar. Stek det opp og tilsett i blandingen før du lar det småkoke.

Håper det smaker ?

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening, kosthold, sunnere bakst og snacks. Eller legg gjerne igjen en kommentar her, det er alltid koselig å høre hva dere syns ❤

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *