
Varmrøkt laks
Har du smakt varmrøkt laks før? Og visste du at du kan lagde det selv?
Varmrøkt laks er nemlig veldig enkelt å lage, det er sunt og smaker veldig godt.
Er du glad i å grille og glad i laks, kan jeg nesten garantere at du liker denne.
Jeg elsker laks og er som vanlig glad i å prøve nye ting og variere rettene. Jeg er heldig å ha en storebror som elsker å grille, så det er han som har lært meg denne.
Det du trenger er en røykeovn, noe du finner du blant annet en enkel versjon av på Clas Ohlson, eller så finnes det mange varianter på nett. Så trenger du grillspon for fisk, vi bruker weber, vil man ha litt krafigere røyksmak kan blandes inn litt hickory spon.

Vi lagde mat til en stor gjeng her, men regn ca 200g fisk til hver.
Ingredienser og fremgangsmåte
Til varmrøyka laks på 1,7 kilo.
Vi bruker gjerne Salma eller Frøya, men alt funker.
Nypotet
2,5 spiseskjeer med salt strødd over file’en. Strø litt pepper over. Mer eller mindre etter eget ønske.
Ha Ca 2 fulle never med spon, nok til å dekke spon plata, fukt spona lett med litt vann.
Sett laksen inn i ca 30 min i røyke ovnen, før den skal hvile videre i 10 minutter i røyken når den er ferdig.
I mellomtiden vasker du og koker du nypoteten eller ovnsbaker de, og lager en enkel salat og sausen.

Server gjerne med en lett salat, kokt nypotet, og saus om du vil. Den finner du lengre ned.


Tilbehøret :
Til salaten
1 pose Ruccola blanding / eller crispy salat
Små tomat
Agurk
Reddiker
Paprika
Og gjerne rødløk om du er glad i det
Ettersom ikke alle liker rødløk serverer jeg ofte det ved siden av.
Skyll alle ingredienser uten skall og del i biter. (Jeg skyller alltid salaten i vann med en gang jeg kjøper den (ikke ferdig salat på pose), og har den i kjøleskapet i en bolle/pose. Så blir den ekstra sprø.
Til dressingen/sausen
5 dl creme fraiche
3 dl rømme
Ca 4 ss søt sennep
1 bunt med fersk dill
1-2 finhakket rødløk
2 små glass med stenbitsrogn (kan fint droppes)
Salt og pepper
Blanda creme fraiche, rømme og sennep. Finhakk rødløken og dill, og bland inn. Smak til med salt og pepper, og tilsett rognen til sist. Det ble litt mye saus, (men det var til 7 personer) så du kan fint halvere det.

Laksen er også veldig god kald som pålegg.

Om du er glad i laks og ikke vil varmrøyke den, anbefaler jeg denne: https://www.sportybakerhansen.no/2019/05/23/salmalaks-som-smelter-pa-tunga%f0%9f%98%8d/
Håper det smaker.
Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening, kosthold og bakst. Eller legg gjerne igjen en kommentar, det er alltid morsomt å høre hva dere syns
En røykeovn er forresten den perfekte gave om du har en kjæreste, mann, far, svigerfar, mor, svigermor osv som elsker å grille.

