Bakst,  Desserter,  Julekaker og snacks,  Kaker,  Sjokolade,  Snacks

Makroner ?

Makroner er manges favoritt og med god grunn, for disse er gode. Så er du usikker på hva du skal lage til nyttårsfeiringen er disse et godt forslag, som passer godt hos både store og små.

De er små, sprø, seige og søte, og fylles med forskjellige nydelige smaker. Kanskje du har et favoritt fyll?

Disse makronene er lagd med italiensk marengs som fungerte veldig godt. En enkel og fin oppskrift jeg virkelig anbefaler. Når man leser oppskrifter og hva andre skriver om makroner, skjønner man både at det er manges favoritt og at mange syns de er vanskelige å få til. Slike utfordringer liker jeg ? Når man lager med italiensk marengs er de både litt søtere og seigere enn den franske varianten, men du bruker kortere tid da du slipper å vente til makronene har tørket og fått en hinne og de omtalte “føttene”.

Jeg fikk servert noen makroner hos en venninne for mange år siden, ellers har jeg hatt lite kjennskap til disse herlighetene selv.

Disse nydelige franske delikatessene blir ofte servert ved store begivenheter som brylluper, dåp og bursdager osv. Jeg elsker det meste med mandler, og en kombinasjon av en sprø hinne og seig masse måtte jo bli en favoritt. Når du da i tillegg kan fylle det med feks salt karamell, fikk jeg nesten vann i munnen av tanken.

Jeg har selv aldri prøvd meg på ekte makroner, og syns det var spennende å prøve noe nytt.

Makronene ble i mine øyne både utseende messig fine og gode på smak, så jeg sier meg mer enn fornøyd!

Rar som jeg er, er jeg som vanlig mer glad i bake prosessen, enn selve spisingen ? Det beste er å høre andre bli glad for og liker det jeg lager. Så når nevøene sier jeg lager de beste makronene, så smelter bakerhjertet helt ?

Husk at det er fint å lese igjennom oppskriften før du begynner. Jeg ville feks begynt med å lage fyllet først, da det må bli kaldt og stivne litt før du kan ha det på makronene.

Ingredienser:

Oppskriften gir ca 2 brett

55g eggehvite (1)

150g melis

150g mandelmel (ikke fettredusert)

150g sukker

35ml vann

55g eggehvite (2)

Evt konditor farge (helst pulver eller geléfarge).

Slik gjør du:

Begynn med å blande melis og mandelmel over i en bolle (sikt det gjerne og kast overflødige klumper). (Dette er ikke et must, men gjør at du ikke får klumper). Bland inn eggehvite (1) og rør godt til du får en seig masse. Om du ønsker farge på makronene, tilsetter du det nå og blander alt godt sammen.

Så har du i eggehvite (2) i en bolle (jeg liker best stålbollen med ballongvisp på kjøkkenmaskina). Pisk eggehviten til den er stiv og kok opp vannet og sukkeret i en kjele. Det skal koke til du når en temperatur på 118 grader. Bruk gjerne en elektrisk temperatur måler, da den er mest nøyaktig.

Sett kjøkkenmaskina med den stivpiskede eggehviten på medium speed, og hell sukkerlaken over i en tynn stråle. Når alt er blandet inn, lar du maskina stå og piske i 7 minutter. Du har nå lagd en italiensk marengs som er stiv, glansfull og blank.

Her ser du den italienske marengsen når den er ferdig pisket, og den andre bollen med melis, mandlemel, eggehvite og farge.

Bland så inn halvparten av marengsen sammen med mandelblandingen med en slikkepott. Tilsett så resten av marengsen og vend den inn til du har en røre som er tykk, men flyter litt utover. Røren skal falle forsiktig ned fra slikkepotten. Rører du for mye blir røren tynn, og du vil heller at røren skal være litt for tykk, enn litt for tynn. Så ikke rør for mye.

Hell røren i en sprøytepose med rund tip (evt bare ha et lite hull i en pose om du ikke er så nøye med utseende på de).

Ha en silikonmatte om du har det på et stekebrett (evt et bakepapir). Sprøyt ut røre på størrelse med en 5 kroning, ha litt avstand mellom hver. Bank gjerne stekebrettet ca 7-10 ganger i benken før du setter det i ovnen, da får du ut eventuelle luftbobler.

Stek makronene (uten å tørke dem først) på 130 grader varmluft i ca. 13 minutter, så 110 grader i 4 minutter. La makronene bli helt avkjølt før du tar dem av matten/papiret.

Jeg doblet oppskriften da de forsvinner fort, og hadde i to forskjellige farger. Makronene er bare holdbare i kjøleskapet i noen få dager, men holder seg fint i fryseren lenge og tiner raskt. Så jeg oppbevarer de der, og tar de frem 15-20 minutter før serving.

Fyll så makronene med det du måtte ønske.

 “Foten” er den lille nederste kanten på makronen, som du tydelig ser over fyllet, før den glatte toppen.

Fyllet:

Jeg fylte mine med med to forskjellige fyll. Jeg er veldig glad i suksessterte og det gule fyllet og tenkte det ville være en god kombinasjon her også.

Suksesskrem

4 eggeplommer

100 g sukker

1 dl kremfløte

1 vaniljestang eller 2 ts vaniljesukker

100 g smør (romtemperert)

Ha eggeplommer, sukker, fløte og frø fra vaniljestangen eller vaniljesukker i en kjele. Kok opp mens du rører, fortsett å røre mens det koker et par minutter. Ta kjelen fra varmen og rør inn litt og litt av smøret, til alt smøret er helt fordelt i kremen.

La kremen avkjøles på kjøkkenbenken før du lar den få stivne helt i kjøleskapet, mens du lager makronene.

Det andre fyllet ble med salt sjokoladefyll

100g mørk sjokolade

1/2 dl fløte

40g smør

1 klype maldonsalt

Brekk sjokoladen i biter og ha det i en bolle. Kok opp fløten (nesten til kokepunktet) hell det over sjokoladen og ha i smøret. La det stå i noen få minutter før du rører i den og tilslutt tilsetter saltet. La det stå kjølig til makronene er ferdig avkjølt.

Sprøyt i fyllet fra midten og ut på en makron og legg en annen makron over. Bruk gjerne en stjerne spiss for å få mønster.

Dette var som sagt første gangen jeg prøvde meg på ordentlige makroner, og syns resultatet ble rimelig bra. Jeg tenker fremgangsmåten med den italienske marengsen har mye av skylden i det. Så disse kommer jeg nok til å lage igjen. Samtidig er jeg som vanlig glad i å lage ting sukkerfritt, og er ikke så glad i når ting blir for søtt. Så det spørs om jeg ikke må prøve å få til en sukkerfri variant?

Noen som fikk lyst på?

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening og kosthold og sunnere bakst og snacks. #sportybakerhansen

Del også gjerne innlegget ??

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *