Bakst,  Frokost og lunsj retter,  Tilbehør

Hjemmelagde knekkebrød ?

Hjemmelagde knekkebrød er så enkelt å lage, og så godt.

Jeg bytter ofte på innholdet av ingredienser i forhold til hva jeg har tilgjengelig, men disse er en sikker vinner. Ingrediensene kan fint byttes ut med det du selv liker, men menden med veske og tørrvarer bør være likt.

Knekkebrødene holder seg godt, men forsvinner fort da de er så gode ?

Knekkebrødene er fiberrike og sunne. Fiberrik mat gir jevnt blodsukker, er bra for fordøyelsen, er gunstig for kolesterolet og metter ofte godt.

Selv om knekkebrødene er glutenfrie, uten melk, mel og er sukkerfri, kan noen reagere ved å bli eks oppblåst og få vondt i magen ved å få i seg mye nøtter. Grunnen til det er mest sannsynlig fordi nøttene ikke er behandlet.

Nøtter og frø inneholder nemlig fytinsyre som er en del av antinæringsstoffene til nøtter og frø (en beskyttelse), som kan opptre enzymhemmende og kan gjøre det vanskelig eller umulig å fordøye. Fytinsyra kan hindre opptak av viktige mineraler som magnesium, sink, kalsium og jern.

Ved å bløtlegge nøtter og frø frigjøres syrene som gjør at kroppen kan nyttiggjøre seg av næringsstoffene. Jeg bløtlegger gjerne nøtter og frø over natta, ved å la de ligge i vann og gjerne med både salt og litt syre. På den måten brytes fyrinsyra ned og fordøyelsessystemet vårt er mer mottakelig til næringsstoffene.

Generelt vil en frisk tarm ikke ha problemer med å håndtere litt fytinsyre i kosten, men som nevnt over kan personer som spiser mye ubehandlet nøtter få forskjellige typer ubehag med magen/fordøyelsen. Er du en av de, vil jeg anbefale deg å teste hvordan du reagerer ved å bløtlegge nøttene og frøene først.

Har du fordøyelsesproblemer som feks irritabel tarm syndrom (IBS), cøliaki, Crohns eller Ulcerøs kolitt kan det være ekstra lurt å vektlegge bløtleggingen.

En liten avsporing her, men jeg syns det er viktig å informere om små ting som kan ha stor betydning for mange.

Tilbake til knekkebrødene med eller uten bløtlegging, så er de like gode og enkle å lage  ?

Ingredienser:

2dl havregryn (glutenfrie om du vil ha det)

2dl bokhvetemel

2dl hakkede mandler

2dl solsikkefrø

1dl knuste linfrø

1dl hakkede valnøtter

1dl gresskarfrø

1dl sesamfrø

2ts salt

7 dl vann

Maldonsalt og rosmarin til topping (om du liker det)

Slik gjør du:

Sett ovnen på varmluft og 160 grader. Hakk mandler og valnøtter, og bland alle ingrediensene i en bolle. La det gjerne stå å svelle i 10-15 minutter. Fordel røra utover med slikepott på stekebrett med bakepapir. Røra gir deg 2-3 brett med knekkebrød, alt ettersom hvor tynne du vil ha de. Jeg liker litt ekstra smak og strør gjerne litt maldonsalt og rosmarin over.

Ettersom jeg bruker varmluft steker jeg to brett samtidig. La de stå inne i 10 minutter, før du deler de opp med en pizzaskjærer. Sett de videre inn og la de stå i ca 20-30 minutter, litt avhengig av ovn. I min ovn bytter jeg plass på brettene halveis i steketiden. Knekkebrødene skal få en gyllen fin farge. Det viktigste med knekkebrød er at de blir stekt helt tørre, jeg snur derfor ofte bakepapiret med knekkebrødene opp ned, så de ikke blir overstekt på toppen og fuktige under, da bunnen som oftest tar lengst tid å få fukten ut fra.

Legg de utover på en rist når de er ferdige og la de bli kalde, før du legger de i en boks.

Obs obs, knekkebrødene vil bli myke om de ikke er tilstrekkelig stekt og fortsatt er fuktig når de legges i boks.

Knekkebrød med ost er faktisk noe av det beste.

Her er noen andre favoritter.

Knekkebrød med cottage cheese og sukkerfritt syltetøy.

Hjemmelagd knekkebrød med tunfisk, tomat og pepper
Og som nevnt over, ost med frukt på.

Håper det smaker ?

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening og kosthold. Eller legg gjerne igjen en kommentar, det er alltid morsomt å se når dere prøver oppskriftene mine og høre hva dere syns ❤?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *