Bakst,  Frokost og lunsj retter,  Tilbehør

Hjemmelagde knekkebrød ?

Hjemmelagde knekkebrød er sü enkelt ü lage, og sü godt.

Jeg bytter ofte pü innholdet av ingredienser i forhold til hva jeg har tilgjengelig, men disse er en sikker vinner. Ingrediensene kan fint byttes ut med det du selv liker, men menden med veske og tørrvarer bør vÌre likt.

Knekkebrødene holder seg godt, men forsvinner fort da de er sü gode ?

Knekkebrødene er fiberrike og sunne. Fiberrik mat gir jevnt blodsukker, er bra for fordøyelsen, er gunstig for kolesterolet og metter ofte godt.

Selv om knekkebrødene er glutenfrie, uten melk, mel og er sukkerfri, kan noen reagere ved ü bli eks oppblüst og fü vondt i magen ved ü fü i seg mye nøtter. Grunnen til det er mest sannsynlig fordi nøttene ikke er behandlet.

Nøtter og frø inneholder nemlig fytinsyre som er en del av antinÌringsstoffene til nøtter og frø (en beskyttelse), som kan opptre enzymhemmende og kan gjøre det vanskelig eller umulig ü fordøye. Fytinsyra kan hindre opptak av viktige mineraler som magnesium, sink, kalsium og jern.

Ved ü bløtlegge nøtter og frø frigjøres syrene som gjør at kroppen kan nyttiggjøre seg av nÌringsstoffene. Jeg bløtlegger gjerne nøtter og frø over natta, ved ü la de ligge i vann og gjerne med büde salt og litt syre. Pü den müten brytes fyrinsyra ned og fordøyelsessystemet vürt er mer mottakelig til nÌringsstoffene.

Generelt vil en frisk tarm ikke ha problemer med ü hündtere litt fytinsyre i kosten, men som nevnt over kan personer som spiser mye ubehandlet nøtter fü forskjellige typer ubehag med magen/fordøyelsen. Er du en av de, vil jeg anbefale deg ü teste hvordan du reagerer ved ü bløtlegge nøttene og frøene først.

Har du fordøyelsesproblemer som feks irritabel tarm syndrom (IBS), cøliaki, Crohns eller Ulcerøs kolitt kan det vÌre ekstra lurt ü vektlegge bløtleggingen.

En liten avsporing her, men jeg syns det er viktig ĂĽ informere om smĂĽ ting som kan ha stor betydning for mange.

Tilbake til knekkebrødene med eller uten bløtlegging, sü er de like gode og enkle ü lage  ?

Ingredienser:

2dl havregryn (glutenfrie om du vil ha det)

2dl bokhvetemel

2dl hakkede mandler

2dl solsikkefrø

1dl knuste linfrø

1dl hakkede valnøtter

1dl gresskarfrø

1dl sesamfrø

2ts salt

7 dl vann

Maldonsalt og rosmarin til topping (om du liker det)

Slik gjør du:

Sett ovnen pü varmluft og 160 grader. Hakk mandler og valnøtter, og bland alle ingrediensene i en bolle. La det gjerne stü ü svelle i 10-15 minutter. Fordel røra utover med slikepott pü stekebrett med bakepapir. Røra gir deg 2-3 brett med knekkebrød, alt ettersom hvor tynne du vil ha de. Jeg liker litt ekstra smak og strør gjerne litt maldonsalt og rosmarin over.

Ettersom jeg bruker varmluft steker jeg to brett samtidig. La de stü inne i 10 minutter, før du deler de opp med en pizzaskjÌrer. Sett de videre inn og la de stü i ca 20-30 minutter, litt avhengig av ovn. I min ovn bytter jeg plass pü brettene halveis i steketiden. Knekkebrødene skal fü en gyllen fin farge. Det viktigste med knekkebrød er at de blir stekt helt tørre, jeg snur derfor ofte bakepapiret med knekkebrødene opp ned, sü de ikke blir overstekt pü toppen og fuktige under, da bunnen som oftest tar lengst tid ü fü fukten ut fra.

Legg de utover pü en rist nür de er ferdige og la de bli kalde, før du legger de i en boks.

Obs obs, knekkebrødene vil bli myke om de ikke er tilstrekkelig stekt og fortsatt er fuktig nür de legges i boks.

Knekkebrød med ost er faktisk noe av det beste.

Her er noen andre favoritter.

Knekkebrød med cottage cheese og sukkerfritt syltetøy.

Hjemmelagd knekkebrød med tunfisk, tomat og pepper
Og som nevnt over, ost med frukt pĂĽ.

HĂĽper det smaker ?

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening og kosthold. Eller legg gjerne igjen en kommentar, det er alltid morsomt å se når dere prøver oppskriftene mine og høre hva dere syns ❤?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *