Middager

Hjemmelagde kjøttkaker i brunsaus med en nydelig potetmos

Hjemmelagde kjøttkaker og potetmos, en middag både store og små er glad i.

En real husmannskost middag og noe de aller fleste er kjent med. Jeg syns som vanlig at hjemmelagd er best ?

Det er ikke så ofte jeg lager det, men jeg syns det er veldig godt, og middagen gir gode minner fra barndommen. Jeg pleide ofte å mose kokt potet i sausen, men idag har jeg valgt å ha hjemmelagd potetmos til.

Jeg er også vant til både å ha kålstuing eller ertestuing til, men nå ble det helt klassisk med brokkoli og gulrot til.

Middag for to-tre eller ha det til lunsj dagen etter. Lag også gjerne ekstra og frys ned, så har du kjøttkaker klare til en travel dag.

Til kjøttkakene:

400 g kjøttdeig eller karbonadedeig, det er magrere, men kan gi et tørrere resultat

1 egg

2 ss potetmel

1/2 ts spisskummen

1/2 ts ingefær

1/2 ts muskatnøtt

1,5 dl kald melk eller vann

En liten klype maldonsalt og pepper

Smør til steking

Potetmos

5-6 store poteter

Ca 2 dl melk

1 ss smør

En god klype maldonsalt og pepper

Ha gjerne i ca 1/3 ts malt muskatnøtt om du liker det, eller timian.

Saus

3ss hvetemel / maisennamel for glutenfri

Ca 5 dl kraft eller kraft kokt fra kjøttbollene/ bruk evt buljong om du ikke har det.

Du kan også ha i 1-2 dl fløte om det er veldig ønskelig, men sausen gjør seg godt uten også.

Smak til med klype maldonsalt og pepper, og gjerne 1ts soyasaus og /eller 1-2 brunostskiver

Slik gjør du:

Til brunsausen: Smelt smøret i en stekepanne til det freser, ha i melet og la det brunes godt på middels varme. Om du steker kjøttkakene først bruker du samme stekepanne som du har stekt kjøttkakene i. Pass på å røre hele tiden så blandingen ikke svir seg. Når jevningen er blitt brun og fin, sper du på med kjøttkraft (og evt fløte) og evt hakket løk. La det så småkoke i noen minutter (jeg lar det ofte stå i 10 – 15 minutter, mens jeg dekker bordet og med poteten).  Smak til med salt og pepper. Ha gjerne i kjøttkakene i sausen mens det putrer.

Til kjøttkakene: Bland alle ingrediensene i en bolle, kjøttdeig, salt, pepper, muskat, ingefær potetmel, egg og litt og litt veske. Ikke bland for mye, slik at kjøttkakene blir for seige eller bløte. Når du kan forme de lett med hånden er de klare til å stekes, (ha gjerne litt vann eller olje på hånden når du former de). Ha godt med smør eller olje i panna når du steker, og stek de på middels varme i noen minutter til de får en gyllenbrun farge.

Til potetmosen: Skrell potetene og kok dem møre, uten salt i vannet. Varm opp melken til rett under kokepunktet. Hell av vannet. Mos potetene og rør inn smør. Ha i litt og litt varm melk av gangen, mens du rører godt. Smak til med salt, pepper og muskat.

Tilbehør :

Gulrot

Brokkoli

Kok opp vann og ha i gulrot strimler og brokkoli topper i ca 1- 1,5 minutt. Ha evt i gulroten i 3 minutter om du ikke strimler de.

Server gjerne med tyttebærsyltetøy.

Håper det smaker!

Legg meg gjerne igjen en kommentar eller tagg meg med @sportybakern på Instagram og med #sportybakerhansen. Det er alltid morsomt å se når dere prøver oppskriftene mine ❤?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *