Bakst,  Frokost og lunsj retter,  Kveldsmat

Kaldhevede grove rundstykker

Nybakte grove rundstykker til frokost ?

Sett deigen på kvelden og stek de på morningen ? Det høres enkelt ut ikke sant? Det er nettopp det det er ?

Hva er vel bedre enn å stå opp og kunne steke nybakte rundstykker? For hvem elsker vel ikke nybakt gjærbakst? Bare duften gjør hvertall meg sulten?

Man får faktisk ikke til nybakt bakst på noe enklere måte enn dette, så lenge du lager det selv da?

Langtids heving som vi gjør her, kaldheving over natten, gir mer aroma og smak, i tillegg til en bedre holdbarhet. Mindre gjær og lenger hevetid, gir bedre smak. I tillegg blir baksten mer næringsrik og lettere å fordøye ved å langtidheve / kaldheve deigen. Som jeg har snakket om tidligere inneholder korn fytinsyre, noe det også er en del av i bla nøtter, belgfrukter og frø. Fytinsyre kan hemme opptaket av viktige næringsstoffer som bla mineralene jern og sink for å nevne noe. Det fine er at ulike enzymer i mel og korn vekkes til live ved langtidsheving. Disse enzymene vil bryte ned fytinsyren. Det vil si at kroppen lettere kan fordøye baksten og kroppen kan nyttiggjøre seg næringsstoffene bedre.

Ved kaldheving bruker man alltid kald væske og veldig lite gjær, og er noe du kan gjøre med all bakst som har «normal» mengde gjær og deigvæske på 37 grader (i oppskriften).

Kesam / evt kulturmelk gjør baksten ekstra saftig og god. Jeg bruker forskjellig frø både inni og på toppen av rundstykkene, for litt ekstra smak og konsistens. Denne oppskriften gir ca. 18 store rundstykker, eller 20 litt mindre ?

Legger ved videoen jeg lagde til Instagram @sportybakern her, for å vise hele prosessen.

Ingredienser:

7 dl væske (1 boks kesam med ca 4 dl kaldt vann*)

10 g tørrgjær (ca 2 ts om du ikke har vekt)

400 g sammalt grov hvete

400 g speltmel eller hvetemel

200 g sammalt rug

1,5 ts salt

1 ss honning / evt sukker

2 ss olivenolje / raps

2 never solsikkefrø *

1 neve knuste linfrø*

*Ha kesam boksen i et dl mål og hell resterende kaldt vann til det blir totalt 7 dl, rør det sammen. Bruk evt bare vann om du ikke har kesam eller kulturmelk.

*Bruk de frøene du selv ønsker, evt nøtter og tørket frukt.

Slik gjør du:

Selve baksten gjør du på kvelden: Bland kesam og vannet som beskrevet over (evt bare vann) og hell det i en kjøkkenmaskin, (evt en bolle, men da krever det litt mer av deg).

Ha oppi resterende ingredienser i bollen og sett kjøkkenmaskina på. Deigen skal eltes i ca 5 -10 minutter. Jeg liker at deigen er litt klissete når jeg lager gjærbakst, for min erfaring er at dette gir saftig og lufting bakst.

Trikkset er å ha litt olje på hendene om deigen er for klissete når du skal forme de. Hvis du ser på videoen vil du se hvordan deigen min er.

Her er de klare for heving over natten
Som du ser så klapper jeg de litt ned, da jeg ikke liker de så høye og de vil heve godt over natten.

Du kan også gjøre det enda enklere og legge like store kladder deig på et formbrett med litt olje i eller i amerikanske muffinsformer. Ha litt olje eller vann over slik at rundstykkene er litt fuktig og strø over solsikke eller sesamfrø om du liker det. Jeg gjør gjerne alt klart på kvelden, men dette kan du også gjøre på morningen.

Plasser stekebrettet med de ferdig utrullede emnene i en stor pose og kaldhev de i kjøleskapet eller på et kaldt sted natten over, som ofte blir mellom 7- 10 timer.

Når du våkner tar du av posen og lar brettet stå i romtemperatur.

Her har jeg akkurat tatt de ut av posene, og som ser har de hevet godt.

La de stå i romtemperatur i minimum 15 minutter, gjerne 20-30 minutter (sett de feks over ovnen med ovnen på maks og døra oppe) før du steker de i en forvarmet ovn på 225 grader i ca 10-12 minutter.

Nystekte saftig og luftige rundstykker

Server rundstykkene med ditt favoritt pålegg.

Er det noe som slår nybakte rundstykker og brød med brunost? Det er hvertfall en god favoritt her?

Rundstykker er noe de fleste liker og noe hvertfall jeg liker å ha klart i fryseren, som jeg kan ha med på tur og i matpakka.

En god start på dagen i mine øyne.

Vil du bake med en gang, kan du selvfølgelig droppe langtidshevingen, la deigen heve i ca en time og rulle ut emnene. La de evt etterheve i ca 30 minutter før du steker de. NB, husk at vannet da må være ca 37 grader.

I mine øyne er dette en god start på dagen.

Nyt baksten ?

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening, kosthold og sunnere bakst og snacks. Eller legg gjerne igjen en kommentar her, det er alltid koselig å høre hva dere syns ❤

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *