Frokost og lunsj retter,  Middager,  Tilbehør

Helstekt kalkunfilet med nydelig quinoa salat

Nok en nydelig middag med en ny god quinoa salat ?

Om du skal lage til mange eller bare vil preppe noen måltider for deg selv, er dette en perfekt rett å lage.

Jeg er veldig glad i å bruke quinoa. Det smaker for det første veldig godt og har en nydelig nøtteaktig smak. Quinoa er frø og kommer fra en plante, og er glutenfri. Planten har et høyt innhold av aminosyrene metionin, lysin og treonin.

Innholdet av aminosyrene gjør at quinoa regnes som en komplett proteinkilde, og en matvare som da er ekstra fint for vegetarianere. Aminosyren Lysin kan stimulere muskelvekst og bidra til frigjøring av veksthormoner og gjør seg derfor godt som mat etter trening.

Jeg lager alltid litt ekstra, så har jeg til lunsj eller middag dagen etter også. Nederst i innlegget kommer det flere inspirasjonsbilder til flere varianter med bruk av quinoa salaten.

Ingredienser:

Kalkunfilet (denne var på 1050g)

(I posen med kalkunen)

2 gulrøtter

4 hvitløksfedd

Maldonsalt, pepper og rosmarin

 

2,5 dl quinoa

5 dl vann

3 rødbeter

1/2 – 1 hel pose revet grønnkål

Gresskarkjerner

Valnøtter

Maldonsalt

 

Til sausen om du ønsker det:

1,5 dl kremfløte

3 eller mer store champignon

Kraft fra kalkunen

Ca 1 ts sukkerkulør

 

Slik gjør du:

Sett ovnen på varmluft og 160 grader.

Brun kalkunsteken i en stekepanne med litt smør eller olje. Dette er ikke et must, men da får kjøttet en hinne, som vil gjøre at den holder bedre på saften. Legg fileten så i en stekepose og krydre med litt salt, pepper og rosmarin. Ta skallet av på gulrøttene, eller bare vask de godt og del de i biter og legg ved siden av kalkunen. Ta skallet av hvitløken og del de i to eller fire biter og legg det sammen gulroten før du lukker posten.  Sett et elektrisk steketermometer inn i den tykkeste delen av kalkunen og sett temperaturen til 66 grader (den er ferdig på 68 grader, men jeg tar den alltid ut litt før, og mens den hviler stiger temperaturen). Med kalkunfileten jeg hadde på rundt 1 kg tok det ca en time. Du kan også langtidssteke den på 125 grader, men da vil det ta ca 2-3 timer før den er ferdig.

Mens kjøttet er ovenen kan du gjøre klart resten. Jeg begynner alltid med å riste nøtter og frø, da de skal ristes i en tørr panne. Når du hører gresskarkjernene begynne å poppe, kan du strø litt salt over og helle de i en skål.

Kok opp vann og tilsett Quinoan med litt salt, dette skal småkoke i ca 10 minutter.

Om du vil ha saus eller bare vil ha sopp til. Børst soppen ren og del den i skiver, før du steker den i en tørr stekepanne. Når vannet i soppen har kommet ut etter noen minutter, har du i litt olje/smør og krydrer med litt salt og pepper, og har det over i en kjele til du lager sausen.

Skrell så rødbetene (her er der lurt å bruke hansker da, rødbetene farger veldig). Del rødbetene i skiver, og så i terninger.  Stek de i litt olje på middels varme i en stekepanne i ca ti minutter, ha litt salt, pepper og rosmarin over på slutten  og ha gjerne i litt smør for mer smak før servering.

Mens kjøttet hviler litt, river du opp grønnkålen (ta bort stilkene, selv de små) og stek det i litt smør og rosmarin.  De skal bli crispy, men ikke svidd..så pass på da dette bare tar noen få minutter.

Bland guinoa, rødbetene og grønnkålen og strø valnøtter og gresskarfrø over, eller server ved siden av.

Når temperaturen på kalkunen er nådd og det har fått hvilt litt (noe som er lurt for at kjøttet skal forbli saftig). Deler du det opp i skiver og legger det på et fat. (Husk å ha krafta over i sausen og du vil ha saus).

Om du vil ha saus har du i fløten, sukkerkuløren og heller over krafta fra kalkunen over i kjelen med soppen og koker det opp. Smak til med salt, pepper og rosmarin.

Server gjerne med crispy salat og avokado til.

Jeg er veldig glad i denne quinoa salaten og har derfor lagd den i flere varianter.  Jeg har blandt annet lagd den med rødkål i sammen quinoa og grønnkål, og med rødbetene og stekt rosenkål ved siden av. Jeg må ærlig si at det ble litt for mange smaker på en gang, men er du veldig glad i rosenkål vil nok dette være en slager.

 

Det ble absolutt veldig godt, men som du sikkert ser ble det veldig mange smaker på en tallerken. Noe som faktisk kan bli for mye av det gode, men sausen ble veldig god.

Som vist under her er salaten også perfekt som restemat til lunsjen dagen etter. Her med crispy salat, orange paprika, småtomat og kokt skinke.

 

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *