Bakst,  Frokost og lunsj retter,  Julekaker og snacks,  Uncategorized

Potetlefser – like godt som matlefser som til søtt

Potetlefser er noe mange forbinder meg jula, noe jeg også gjør, men jeg syns de er like gode hele året ?

Jeg syns de er like gode med kjøttpålegg og leverpostei, som med eks sukker og kanel.

Og som det meste annet, smaker det alltid ekstra godt når det er hjemmelagd.

Det fine med potetlefser er at de holder seg godt, så man kan fint lage mange når man først lager det.

Som jeg nevner lengre ned i innlegget kokes poteten og gjøres klar dagen før, så du tar dette med i planleggingen av baksten.

Oppskrift på glutenfri variant kommer snart.

Ingredienser:

1 kg beate potet

Ca 2-300 g Hvetemel ( jeg brukte speltmel) mulig du trenger mer mel til utbakingen

Ca 1 ts salt

Jeg fikk ca 15 lefser ut av deigen 

Evt smør, melis/sukrinmelis eller sukrin gold og kanel om du skal ha de til dessert/kaffe lefser.

Tilberedning

For å bake lefser trenger du en kjevle med rugler (det er hvertfall en fordel), en takke, en lefsepinne og gjerne en kost til å børste bort mel. Jeg legger også avispapir under takka, ettersom det blir en del mel støv og det er lettere å samle opp etter bakingen. Det er en fordel å bruke baksiden av en voks duk til utbakingen, men det er ikke nødvendig. Ha kalde våte kleder klare om du skal smøre de med en gang, eller tørre kleder til innpakning

Kok potetene i rikelig med vann og skrell de med en gang. Kvern potetene mens de er varme og sett de kaldt over natten. Jeg fant ikke kverna mi nå, så jeg brukte bare eltekroken og kjøkkenmaskina mi. Tilsett salt og elt melet inn dagen etter, prøv deg frem med 100 g mel først og tilsett mer mel til hvert enkelt emne.

Del gjerne deigen i to eller ta deler av deigen i en bolle og la resten stå kaldt. Deigen er nemlig best å jobbe med når den er kald, jo varmere den blir, jo seigere kan deigen bli.

For å få lefsene saftigst mulig står prinsippet om minst mulig mel høyt. Men bruk nok til at du kan jobbe med deigen, og lag gjerne noen små testere først for å se hvor mye mel du føler du må ha. Har du i for lite kan lefsa fort revne eller sette seg fast i bordet eller i kjevla. Begynn med å ta godt med mel utover duken (baksiden) eller på bordet.

Ha takka på middels varme, bruk pinnen og rull lefsa på og over på takka, hver rask på hånda så den ikke deler seg. Da må du kanskje ha i mer mel. Stekes til lefsa får små brune flekker, da snur du den. Et tips kan være å bruke en nylonstrømpe på kjevla for å minske faren for at deigen skal feste seg.

Jeg pleier å elte melet inn med hånda og legge den på duken med godt med mel på.  Så klapper jeg den utover med hånda og snur den, før jeg gjør det gang til, og begynner å kjevle. Jo rundere du får den fra start her, jo lettere er det å holde på formen. Så rull den gjerne til en bolla, klapp den sammen i mel. Jobb deg så fra midten og utover med kjevla, da får du en rund og fin form. Strø litt mel utover lefsa om det kjennes ut som det trengs når du kjevler.

For at lefsa ikke skal revne anbefaler jeg som sagt å teste en først, som kanskje ikke er så tynn som du ønske. Men for å bli kjent med mye mel du trenger og hvordan du bruker lefsepinnen, for å flytte lefsa over til takka.

Når du skal legge lefsa på takka anbefaler jeg å legge lefsa med bunnsiden / siden som har ligget på bordet opp. Se på videoen for demonstrasjon. På den måten kan man børste bort ekstra mel som blir liggende på toppen.

Legg lefsene i et vått klede, om du skal smøre de med en gang, eller om du vil smøre noen med sukker eller lignende og fryse ned.

Du skal smøre på den groveste siden, dvs den siden du steker sist.  Prikkene på lefsa er gjerne større og grovere der.

Om du skal bruke lefsene som matlefser skal de oppbevares tørt i et klede på et forholdvis kaldt sted, eller fryse de ned. Legg de så i bløt i ett bløtt klede kvelden før eller ca 20 min før de skal smøres.

Jeg har fått helt dilla på potetlefsene og spiser de like gjerne til frokost, som til lunsj og kvelds ?

Det hender også jeg har hatt lyst på noe søtt og da har jeg enten tatt opp noen ferdig smurte fra fryseren. Eller smurt på eks proteinella, Nugatti zero, salty karamell eller en blanding av smør, sukrin gold og kanel.

Håper det smaker ?

For oppskrift på tynnlefse finner du her: Tynnlefser – med semulegryn

Tynnlefser – Jølstralefse og kling

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening og kosthold og sunnere bakst og snacks.

Det er så morsomt å se når dere prøver oppskriftene mine, så tagg meg gjerne ?#sportybakerhansen

Legg også gjerne igjen en kommentar ?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *