Bakst,  Desserter,  Kaker

Kaldhevede sukkerfri skillingsboller – perfekt til farsdagen

Kaldhevde skillingsboller klare til steking på morningen, en perfekt start på farsdagen spør du meg ?

Sett deigen på kvelden og stek de når du står opp. Det høres enkelt ut ikke sant? Det er nettopp det det er ?

Hva er vel bedre enn å stå opp og kunne steke nybakt gjærbakst til farsdagen? For hvem elsker vel ikke gjærbakst? Bare duften gjør hvertall meg sulten?

Jo enklere det er, jo bedre er det syns jeg. Så jo mindre styr med før og etter heving, jo bedre er det.

Gjærbakst er for mange en stor favoritt, og skillingsboller må sies å være en av mine favoritter. Det passer godt som turmat, helgekos, eller bare som kos på en hverdag. Ettersom disse er sukkerfri, er de mer blodsukkervennlig og ikke fult så usunne.

Uansett, sukkerfri eller ei, lever jeg litt etter alt med måte. Jeg prøver å ikke få i meg så mye sukker, men tenker at man har godt av å kose seg litt innimellom om man har lyst til det. Disse er som sagt sukkerfri, men forstatt veldig gode.  Jeg har brukt litt honning i deigen, men du kan fint bytte det ut med litt mer sukrin + om det er ønskelig.

Ønsker du en vanlig variant med sukker kan du bruke oppskriften på denne kringla https://www.sportybakerhansen.no/2019/06/20/kringle-bladkrans/ og lage skillingsboller i stedenfor. Ønsker du de glutenfri, finner du oppskrift på det her: https://www.sportybakerhansen.no/2018/10/04/kanelbollens-dag-%f0%9f%98%8d-disse-er-sukkerfri-glutenfri-protein-og-fiberrike/

Ønsker du å bruke en av oppskriftene over men vil kaldheve de, følger du det som står her. Dvs å kutte nedgjæren ca 10-15 g / 1/2 pose tørrgjær og bruk kald væske. Dette fordi gjærings prosessen skal gå sakte og stå lenge. Rull ut boller, kjevle ut og smør på til kringle eller skillingsboller og ha det på et stekbrett med bakepapir, ha en pose over og sett det kaldt over natten til heving.

Ingredienser:

Ca 800g speltmel / evt siktet hvetemel
1/2 pk tørrgjær til søtbakst
100g smør /flytende smør
4dl melk
40g sukrin +
4ss honning
70g sukrin gold
200g mager kesam
3ts kardemomme
Et knivsådd salt

Romtemperert smør til fyllet

Ca 1 dl sukrin gold jeg liker det best

(evt sukrin +)

Kanel

1 egg til pensling

Hakkede mandler til topping/evt også perlesukker men da blir de ikke sukkerfri.

Slik gjør du:

Smelt smøret / eller bruk flytende smør og bland i kald melk og kesam i en kjøkkenmaskin. Tilsett så tørrgjær og sukker erstatningene. Ha så i melet og elt deigen godt i ca ti minutter. Hold litt mel tilbake for å se hvordan den blir. Strør litt mel på benken og del deigen i emner.

Del deigen i to, eventuelt tre og rull delene til en tykk pølse, før du kjevler ut en rektangel. Smør et lag romtemperert smør på, strø over sukrin gold og litt kanel. Rull den sammen og del i emner. Legg de så på et stekebrett med bakepapir og trykk de litt ned. De pleier å heve godt over natten så tre eller fire per rekke bør holde. Jeg delte vært emne på ca 3-4 cm, og trykket de litt ned på plata, og de ble som sagt veldig store. Ha en pose over stekebrettet og sett det på et kaldt sted over natten.

Sett på ovnen på 200 grader.

Når du står opp tar du posen av og la det gjerne stå i romtemperatur i ca 20-30 minutter (dette for at hevingen skal ta seg litt opp og vil da bli litt større). Har du dårlig tid setter du de et varmt sted og steker de når ovnen er varm.

Pisk så et egg og pensle skillingsbollene og strø gjerne over hakkede mandler før du steker de midt i ovnen i ca 8 minutter. Følg med, da de bare skal bli gyllen.

Som all annen gjærbakst er det alltid best når det er nystekt, men de holder seg godt fryst også. Jeg liker da å varme de litt i ovnen om jeg er hjemme, og da er det viktig at de ikke er overstekt førstegangen.  De er også perfekte å ha med som turmat.

Kesamen gjør skillingsbollen er litt mer proteinrike og saftigere, og ettersom de er sukkerfri er det forholdvis blodsukkervennlig.

Det kan også være godt med litt glasur på,  da kan du bruke sukrin melis og litt vann.

Om du ønsker en annen vri, og vil ha sjokoladesnurrer kan du smøre på nugatti zero i stedenfor smør, sukrin og kanel. Du kan også eventuelt bruke nutella, men da blir de ikke sukkerfri.

For oppskrift på sukkerfri skoleboller og hjemmelagd vanilje eggekrem kan du gå inn her: SUKKERFRI SKOLEBOLLER

Ønsker du å lage rundstykker til frokosten på farsdagen anbefaler jeg disse enkle proteinrundstykkene https://www.sportybakerhansen.no/2018/07/18/proteinrundstykker-med-gulrot/ eller disse kaldhevede rundstykkene her https://www.sportybakerhansen.no/2019/10/02/rundstykker-stekeklare-til-frokost/

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på bakst, trening og kosthold og sunnere bakst og snacks. #sportybakerhansen

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *