Middager,  Turmat,  Vegetar

Hjemmelagd tomatsuppe på kraft

Tomatsuppe er så enkelt å lage, så sunt og ikke minst godt.

Tomater er fulle av c-vitaminer og suppa vil gi kroppen en real antioksidant boost.

Ved å bruke kraft, blir suppa enda mer næringsrik og mer mettende.

Kraft inneholder gelatin som styrker kroppen innenfra. Kollagen er det vanligste proteinet i kroppen vår, som vi har i ledd, brusk, sener og ben. Det gjør rett og slett at vi henger sammen. Kollagenet trekkes ut når vi koker kraftben og blir brutt ned til gelatin, som blir til gelé når den kjøles ned. Jo mer gelatin og konsentrert krafta er, jo stivere er geléen.

Som dere ser på bildet, er krafta veldig konsentrert og fin, og full av gelatin.

Mange har sikkert fått med seg at kollagen også brukes i kremer /rynkekremer, da kollagen også er med på å redusere bla. linjer. Vil du vite mer om kraftkoking og få en innføring i prosessen kan du gå inn her: https://www.sportybakerhansen.no/2019/10/23/kraft-koking/

Kraften jeg bruker er hjemmelagd og veldig konsentrert, men bruker feks stange kyllingkraft om jeg ikke har det. (Den får du tak i på blant annet rema1000 i frysedisken, i 1 liters boks).

Jeg lager alltid litt ekstra suppe da det er perfekt å fryse ned og ha i bakhånd, spesielt i perioder med sykdom da kroppen kan ha behov for en boost.

Er du vegetarianer bruker du bare grønnsaks kraft/buljong og tilsetter eks røde linser, hvite bønner eller kidnebønner i for å få mer protein.

Oppskiften holder til ca 5 personer med gode porsjoner.

Ingredienser:

1 1/2 kg hakkede tomater (jeg bruker ofte hakkede tomater med hvitløk eller de med basilikum eller chili.

1 stor løk evt to om du er glad i løk

3 fedd hvitløk

1 dl rødvin

1 rød fin hakket chili

1 L kraft bruk gjerne hjemmelagd da den ofte er mer konsentrert og næringsrik, eller stange kraft eller evt kok opp kylling eller grønnsaks buljong.

1/2 – 1 dl olivenolje (dette kan droppes)

En bunt fresk basilikum

Smak til med oregano, salt og pepper

Egg

Kok gjerne litt makaroni eller pasta til.

Slik gjør du:

Skrell og hakk løk og hvitløk i små biter. Varm litt olje i en kjele, og stek løken og hvitløken gyllen på middels varme.

Ha i tomaten og vinen, og kok opp. La det koke på sterk varme i 2-3 minutter, mens du kutter chilien i små biter.

Tilsett kraften og chilien, og kok opp.

Senk varmen og la suppen småkoke i ca en time. Smak til med salt og pepper, evt 1 ts sukker om du syns tomaten blir for kraftig i smaken.

Kok opp egg og makaroni/pasta om du vil ha det til ca 10 minutter før servering.

Grovhakk basilikumen, eller ha det i en kopp og klipp det med saks. Rør inn eller strø over rett før servering.

Server gjerne med hvitløks tortilla, de lager jeg på denne måten:

Lomper, 2-3 ss smør, 2 hvitløksfedd, maldonsalt og rosmarin

Lag hvitløkssmør med 2-3 ss smør og 1-2 pressede hvitløksfedd. Bland det godt og smør det på lomper/ jeg bruker speltlomper. Strø litt maldonsalt og rosmarin over, og sett det i ovnen på 200 grader i noen få minutter. De skal bare bli gyllne. Del de opp med en pizzarulle.

Du kan også ha på ost om du er glad i det.

Her lagde jeg halvannen porsjon, for å fryse ned og ha middag klart til senere.

Server gjerne suppen med hvitløks tortilla, grovbrød, makaroni/pasta eller protein rundstykke (oppskrift på bloggen) og gjerne egg eller kylling for mer protein.

Det er også veldig godt med spicy kjøttboller til suppa.


Oppskriften på de finner du her:https://www.sportybakerhansen.no/2019/05/02/spicy-spanske-kjottboller-%f0%9f%a4%a9-like-godt-i-salat-som-i-feks-suppe/

Her har jeg suppa med både røde linser (1 boks) og spicy kjøttboller til.

Tomatsuppe er også perfekt turmat. Da gjerne med en protienkilde som spicy kjøttboller, varm det opp over bål på tur. Det gir god varme i den skarpe høstluften eller på tur om vinteren. Eller lag det etter tur for å få varmen.

Perfekt turmat

Håper det smaker ?

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening og kosthold og sunnere bakst og snacks. Eller legg gjerne igjen en kommentar her, det er alltid koselig å høre hva dere syns ❤ #sportybakerhansen

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *