Annet som er helsefremmende og forebyggende,  Middager,  Tilbehør,  Uncategorized

Kraft koking

Kraft er en eldgammel mattradisjon, som de siste årene har blitt vekket til live. Kraft blir nå ofte omtalt som supermat, og dette med god grunn.

Kraft er noe av det mest næringsrike kosttilskuddet du kan ta, med mange gode helsefordeler som vi skal se på nå.

-Kraft inneholder mye vitaminer og mineraler som er lett for kroppen din å ta opp. Det styrker muskel- og skjelettsystemet.

-Kraft tilfører kroppen suntfett som blant annet er godt for kolesterolet og bra for en hjerne i balanse og en god psyke.

-Kraft forebygger sykdom. Det inneholder mye aminosyrer, som bla. glycin og glutamin. Glysin fungerer som en antioksidant og bla er med på å styrke kroppens eget antioksidantforsvar. Antioksidanter nøytraliserer nemlig frie radikaler som dannes i kroppen og kan dermed motvirke sykdom, eller være med på å reparere betennelser og andre problemer i kroppen. Fordøyelsen er feks et omtalt området kraft kan ha en positiv effektiv på, pga dens probiotika og kan være med på å gjenopprette en tarm i ubalanse. Glutamin er en aminosyre som tas opp av cellene i fordøyelseskanalen for så å brukes som energi.

Ved å få i deg kollagene proteiner vil du altså få en betennelsesdempende (anti-inflammatorisk) effekt.

-Kraft inneholder kollagen og gelatin, som er viktig for cellene våre. Det styrker hud, sener, muskler, brusk, bein og bindevev.

I tillegg til alt dette gir krafta god energi, smaker godt og kan bedre søvnen din.

OM JEG ER FAN AV KRAFT? Ja det er vel ikke vanskelig å forstå ?

Det skal sies at hvor kraftbena kommer fra kan ha noe å si på næringen i krafta. Så friske dyr som har fått god næring og hatt det bra, har nok fort også den beste næringen i seg ?

For en liten intro om kraft koking kan du ta en titt på denne videosnutten.

Kraft kan man lage av alle typer bein fra lam, svin storfe, vilt, fulg, fisk og skalldyr. Kraft lages for det meste på ben og og er derfor også en fin måte å brukt hele dyret på. Man kan selvfølgelig også lage kraft på kun grønnsaker, men det gir ikke den samme næringen.

Smakstilseting

Du kan smakstilsette med det du selv ønsker. For en nøytral smak bruker jeg gjerne bare hele pepperkorn, da det gir en rund og god smak, noen laurbærblad og litt salt. Saltet er til for smak, og for å trekke ut proteiner så du kan ta bort skummet og vil få en ren kraft.

Ønsker du mer smak bruker jeg gulrot og løk i, (ha grove biter). Om du bruker grønnsaker i kraften minker derimot holdbarheten, noe som er greit å være oppmerksom på. Du kan også bruke feks purreløk og sellerirot om du er glad i det.

Jeg lager gjerne mye kraft når jeg først lager, og lager derfor gjerne med nøytral smak så det passer til flere retter. Men skal du lage kraft til noe spesielt kan det være godt å tilsette smak etter råvaren som feks einebær eller urter som timian og rosmarin.

Kraftkokingen

Kraftkoking er veldig enkelt, det kreves ikke så mye mer enn litt tid til å legge oppi, men mest av alt å sile av og porsjoner det. Det du trenger er en stor kjele, margben, kaldt vann, litt syre (sitron eller eddik), evt smakstilsetinger, sil og glass til oppbevaring av krafta.

Det som har noe å si for næringen og hvordan kraften blir, er koke tiden.
Og hvor lenge kraften skal koke, kommer an på typen bein. Fiskekraft skal nesten bare koke opp, mens feks oksekraft og lam blir bedre jo lenger den står. Des lenger krafta får koke, jo mer gelatinrik og næringsrik blir den. (Lengre ned i posten ser du en godt konsentrert og næringsrik kraft full av gelatin).

Koketid på ulike typer bein:
Kylling: 12 – 24 timer
Okse/vilt/lam: 12 timer –
Skalldyr/fisk: 20 minutter

Krafta skal ikke koke men skal ligge på ca 80-90 grader (det skal såvidt være litt liv/bobler i kjelen (se videoen). Jeg lar min stå på ca 2-3 på dagen og setter den ned på 1 på natta. Om du syns det er skummelt å la det stå over natta, kan du skru den av når du legger deg og sette den på når du våkner igjen. (Gi den da et lite oppkok, så du får opp temperaturen). Du kan evt ha det i en gryte i ovnen på 60 grader eller bruke en wonderbag, med den trenger ikke ovnen å stå på i det hele tatt. Den står på ønskelisten min ?

Ingredienser:

  • Margben (jeg tar utgangspunkt i 2 kg * (se alt du kan bruke i teksten over) Husk at kyllingben/skrog trenger ikke koke like lenge.
  • Kaldt vann til rett over margbena
  • Hele pepperkorn. Jeg bruker ca 1 ss per ca 2 kg margben
  • Ca 6- 8 laurbærblader.
  • Ca 2 ss eplecider eddik eller sitron (for å trekke ut mineraler fra margbeina)
  • En klype maldonsalt

Slik gjør du:

Legg margbena i en kjele og hell vann oppi.

Vannet skal så såvidt dekke margbena.
For en ren kraft må du gjerne ta av skummet/grumset som kommer opp i begynnelsen. Bruk en sil eller hullete fiske øse eller noe, om du ikke vil ta alt over en sil på slutten.

Jo lengre du lar krafta trekke, jo mer konsentrert og næringsrik vil krafta bli.

Sil så av krafta over i en annen kjele og sett den til avkjøling, gjerne i en oppvaskkum med kaldt vann. Det vil danne seg et fettlag over krafta (dette ser du tydelig på videoklippet) som du kan ta av og legge i en boks for evt bruk til steking.

Stivheten på krafta, at den blir stiv gele som her, viser at den er full av gelatin.

Denne krafta ble veldig konsentrert og det kan du se ved at kollagenen, som dannes til gelatin og blir stiv gele som den her. Jo stivere den er, jo mer konsentrert og næringsrik er den.

Jeg heller gjerne krafta over i små beger og bruker det i supper, gryter eller drikker det som ren buljong. Lag det også gjerne til som isbiter, da det er perfekt til bruk i supper eller gir risen litt ekstra god næring.

Suppe lagd med kraft, er både mer næringsrikt og ikke minst mer mettende enn uten. En av favoritt snuppene mine er blant annet denne tomatsuppa: https://www.sportybakerhansen.no/2019/02/20/hjemmelagd-tomatsuppe-pa-kraft/

Håper du fikk en liten innføring i kraftkoking og vil gi det et forsøk?

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening, kosthold og sunnere bakst og snacks?❤ #sportybakerhansen

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *