Middager,  Uncategorized,  Vegetar

Kylling med sesongens grønnsaker

Kylling med sesongens grønnsaker, som virkelig gjenspeiler høstens vakre farger.

Her får du en sunn og god middag på 30 minutter, med mange nydelige smaker.

Gulroten er i sesong nå og har en nydelig smak. Helt fersk norsk gulrot er sprø og søte, og perfekt å knaske på eller ha med som mellommåltid.

Pastinakken er også i sesong og den er nydelig som chips, i supper, som puré eller ovnsbakt som idag.

En av mine favoritt grønnsaker er også i sesong nå, nemlig rødbeten / beten. Nå får du tak i flere varianter og typer av beten i butikkene. Den nydelige kraftige fargen, gjenspeiler dens høye innhold av antioksidanter. Ifølge Bama.no er rødbeten den rotgrønnsaken med aller høyest innhold av antioksidanter. Den inneholder også jern, magnesium, kalium, folat, kostfiber og C-vitamin for å nevne noe. Så dette er en næringsrik og sunn grønnsak du bør få i deg, og ikke minst er den helt nydelig på smak.

Rødbeten er veldig anvendelig og er like god til kald mat, som i varme retter. Jeg bruker den ofte i smoothier, i salater, som tilbehør til pålegg, og i middager som idag. I tillegg lager jeg gjerne hjemmelagd rødbet juice, som gjør det enklere å få i seg 5 om dagen på. Oppskriften på den finner du her:

Ingredienser:

Kylling filet (skivet)

Beter – gjerne i flere varianter, idag brukte jeg rødbet, polkabete og gulbete

Gulrot

Pastinakk

Brokkoli

Potet og eller søtpotet om du ønsker

Fersk timian eller rosmarin

Maldonsalt og pepper

Hvitløkssmør: smør og 2-3 pressede hvitløksfedd

Slik gjør du:

Sett ovnen på 200 grader.

Vask og evt skrell gulrøttene og pastinakken og del de i skiver.

Skrell eller skjær av skallet på rødbeten (bruk gjerne hansker, da rødbeten har en veldig kraftig farge som farger av).

Vask og del opp poteten om du vil ha det.

Legg grønnsakene i folie evt en stekpose med hvitløksmør og urter. Jeg la betene for seg, for å bevare fargen på bla pastinakken, da rødbeten frager veldig, men dette er ikke nødvendig. Krydre til med litt maldonsalt og pepper. Brett folien sammen eller lukk stekeposen, så saftene ikke renner ut.

Her ser du tydelig variantene av betene, først gulbete, polkabete og rødbeten.

Jeg gjorde det veldig enkelt og ovnsbakte brokkolien også, med gulrøttene og pastinakken. Men du vil bevare vitaminene og fargen bedre ved å koke opp vann med litt salt og la den trekke 1 minutt før servering.

Ha i litt hvitløksmør eller bare litt olje i en ildfast form, legg på godt med timian eller rosmarin og legg kyllingen over.

(Jeg bruker skivede kyllingfileter, del evt en kyllingfilet i 2 eller 3 om den er veldig tykk. Da går steketiden fortere og det får samme steketid som grønnsakene). Vanlig kyllingfilet må stekes i ca 30 minutter .

Krydre til med salt og pepper.

Stek alt midt i ovnen i ca 20 minutter.

Retten er både saftig og har mye smak i seg selv, men ønsker du en god dressing til har jeg lagt ved et forslag under her.

Basilikum dressing

Basen er enkel og er grunnlaget for flere av mine dressinger.

Basen:

1 fedd hvitløk
2 dl gresk yoghurt, kesam, lett rømme eller creme fraiche en liten klype maldonsalt 
kvernet pepper
Ca 2-3 ts presset sitronsaft (smak til)

Til dagens dressing brukte jeg også en liten bunt fin hakket basilikum.

Slik gjør du:

Bruk en hvitløkspresse, et rivjern eller finhakk hvitløksfeddet og ha det i en skål. Tilsett og bland inn resten av ingrediensene. Hold litt tilbake av sitronen og smak til underveis, så du får den slik du vil ha den. Noen liker den syrligere enn andre og noen er veldig glad i hvitløk, men dette er hvertall basen min.

Basen er også fin å blande med fersk koriander, grov sennep med frø, chili og cayennepepper for mer spice, dill eller basilikum som idag.

Ønsker du det som vegetar kan du gjerne bruke vegetar kjøtt til eller ovnsvake store hvite bønner sammen grønnsakene, også evt strø røde linser over før serving.

Håper det smaker ?

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening og kosthold og sunnere bakst og snacks. Eller legg gjerne igjen en kommentar her, det er alltid koselig å høre hva dere syns ❤ #sportybakerhansen

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *