Annet som er helsefremmende og forebyggende,  Snacks,  Tilbehør,  Uncategorized

Litt om nøtter og frø

Er du glad i nøtter og frø? Blir du ofte oppblåst i magen og får vondt? da er denne til deg.

Nøtter og frø er i mine øyne veldig godt og passer godt til både snacks, i mat og bakst. Nøtter inneholder mange viktige næringsstoffer som for eksempel essensielle fettsyrer, fiber, proteiner, vitaminer og mineraler.

Det er mange gode helsefordeler ved å få i seg nøtter. Det reduserer blant annet det skadelige LDL kolesterolet. Og det ser også ut til at nøtter kan dempe betennelser og dermed redusere risikoen for hjerte- og karsykdommer. Men som alt annet, bør man begrense inntaket da det blant annet er veldig kalorifylt energi. I tillegg er det viktig å ikke få i seg for mye salta nøtter, da for mye salt ikke er sunt.

Har du mageproblemer uten å vite hvorfor?

Spiser du mye nøtter og frø rett fra posen kan dette faktisk være grunnen.

Mange kan reagere ved å bli oppblåst, få forstoppelse, diaré, eller generelt bare får vondt i magen. Dette spesielt ved å få i seg mye nøtter. Grunnen til det er mest sannsynlig fordi nøttene ikke er behandlet.

Nøtter og frø (i tillegg til korn og belgfrukter) inneholder nemlig fytinsyre som er en del av antinæringsstoffene til nøtter og frø (en beskyttelse), som kan opptre enzymhemmende og kan gjøre det vanskelig eller umulig å fordøye. Fytinsyra kan hindre opptak av viktige mineraler som magnesium, sink, kalsium og jern.

Ved å bløtlegge nøtter og frø frigjøres syrene, som gjør at kroppen kan nyttiggjøre seg av næringsstoffene. Jeg bløtlegger gjerne nøtter og frø over natta, ved å la de ligge i vann og gjerne med både salt og litt syre. På den måten brytes fyrinsyra ned, og fordøyelsessystemet vårt er mer mottakelig til næringsstoffene. Det vil si at alle har godt av å bløtelegge nøtter uansett om man reagerer eller ei.

Generelt vil en frisk tarm ikke ha problemer med å håndtere litt fytinsyre i kosten, men som nevnt over kan personer som spiser mye ubehandlet nøtter få forskjellige typer ubehag med magen/fordøyelsen. Er du en av de, vil jeg anbefale deg å teste hvordan du reagerer ved å bløtlegge nøttene og frøene først. Reagerer du ikke selv, men vet om andre som har litt diffuse mageproblemer, kan du jo tipse dem om at dette kanskje kan hjelpe. Det jeg vet er at for de som virkelig har et ubehag med dette, gjerne er villige til å teste det som evt kan hjelpe.

Har du fordøyelsesproblemer som feks irritabel tarm syndrom (IBS), cøliaki, Crohns eller Ulcerøs kolitt kan det være ekstra lurt å vektlegge bløtleggingen.

Jeg reagerer selv ikke på nøtter eller frø, og spiser også nøtter rett fra posen. Men jeg bløtlegger gjerne nøtter og frø om jeg skal bake eller lage nøtte snacks, da jeg syns de blir ekstra gode. Og at det er enkelt å sette baksten kvelden før. Jeg eksker feks disse spicy mandlene : https://www.sportybakerhansen.no/2018/12/18/spicy-salte-mandler-perfekt-spiselig-gave-a-gi-bort/

Bløtleggingen

Ha nøtter og frø i en bolle med masse vann og 1 ss salt. La det gjerne ligge over natten og skyll nøttene godt før de skal tørkes. Du kan gjerne se på vannet at det er møkkete. Hell av vannet og tørk gjerne nøttene med litt papir.

Mandler og valnøtter som er de nøttene jeg bruker mest av, skal bløtlegges i ca 12 timer. Søk det opp, om du skal bløttlegge andre nøtter og frø for å se hvor lenge de skal bløtlegges, eks frø ikke skal ligge like lenge.

Tørke prosessen av nøttene

Jeg tørker nøtter og frø i stekeovnen, men har du en dehydrator er det enkelt å bruke. Legg nøttene/frøene utover et bakepapir på en stekeplate med bakepapir, sett platen i ovnen på lav temperatur med varmluft.

Tørk nøttene på lavest mulig temperatur – det bør ikke være mer enn 65 grader, for ikke å bryte ned næringsstoffene. Snu på dem en gang i blant. Ha stekeovnsdøra litt på gløtt, spesielt i begynnelsen for å slippe ut dampen som dannes i starten. Jeg tørker det ofte gjennom en hel dag, det kan ta fra 12-24 timer. Det er viktig at de blir helt tørre, da det fort kan bli mugg om de de blir lagt i en krukke og har fukt.

Jeg er i tillegg ekstra glad i å nøtter, spesielt mandler når de er lufttørket etter bløtleggingen. For da er de ekstra Crispy og sprø og er super digge og lage eks spicy mandel snacks av som disse: https://www.sportybakerhansen.no/2018/12/20/sjokoladesnacks-i-forskjellige-smaker-sunnere-julegodt-pa-en-to-tre/?

Er du veldig glad i nøtter og frø, gjerne vil ha glutenfritt brød eller bare vil prøve noe nytt? Da anbefaler jeg å teste nøttebrødet:https://www.sportybakerhansen.no/2018/11/16/steinalderbrod-nottebrod-og-info-om-behandling-av-notter/

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening, kosthold og bakst. Eller legg gjerne igjen en kommentar her, det er alltid koselig å høre hva dere syns ❤?

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *