Middager

Kalkunbryst med ris og soppsaus

Kalkunbryst er i mine øyne helt nydelig. Det passer til mye og er noe de fleste liker. (Så lenge man beholder kjøttet saftig).

Er du usikker på lørdag eller søndagsmiddagen er kalkunbryst et godt alternativ.

Ved å ovnsbake kjøttet, gjør mye av retten seg selv i ovnen, samtidig som man får kjøttet saftig (hvis man ikke oversteker det og lar det hvile før man deler det opp).

Om du skal lage til mange eller bare vil preppe noen måltider for deg selv, er dette en perfekt rett å lage. En filet på ca 1 kg gir middag til ca 4-5 personer. Jeg lager ofte ekstra uansett for å klargjøre flere middager, og har kjøttet til salater og som pålegg. Jeg lager det ofte på en lørdag eller søndag, så har jeg flere retter klare til uka.

Les gjerne igjennom hele oppskriften før du begynner, så du vet hva du trenger og ca hvor lang tid det vil ta.

Nederst i innlegget har jeg lagt ved flere bilder av kalkunsteken lagd med forskjellig tilbehør.

Ingredienser:

Kalkunbryst /filet (denne var på 1050g)

1 stekepose

(I posen med kalkunen).

4 hvitløksfedd

2 eller flere sjalottløk

Maldonsalt, pepper og rosmarin

Ris til ant personer eller boil in bag som jeg bruker / bruk evt potetbåter istedenfor

vann til koking av ris

Smør eller olje til steking

Lag gjerne en enkel salat til.

Jeg har jo litt dilla på sommersalat, så her ble det følgende salat: Nykål, blomkål, isberg salat, små tomat, jordnær, mango, agurk og brokkoli.

Til sausen :

1,5 dl kremfløte / melk eller crem fraiche

5-6 eller mer store champignon

1/2 – 1 fin hakket rød paprika

Kraft fra kalkunen + hvitløksfeddene

Krydre til med salt, pepper, rosmarin og gjerne litt chili.

1 ts maisennamel om du vil ha litt tykkere saus

Slik gjør du:

Børst av jord, del opp og stek soppen i en stekepanne. Krydre til med salt, pepper og rosmarin (evt grillkrydder). Tilsett så fløten og krafta fra kalkunen.

Kalkunbrystet,

Slik gjør du:

Sett ovnen på varmluft og 160 grader.

Brun kalkunbryset i en stekepanne med litt smør eller olje. Dette er ikke et must, men da får kjøttet en hinne, som vil gjøre at den holder bedre på saften. Legg fileten så i en stekepose og krydre med litt salt, pepper og rosmarin. Ta skallet av hvitløken og sjalottløken. Del hvitløken i to eller fire biter og sjalottløken i skiver, og lukk posen, ha evt i gulrot også.

Sett et steketermometer inn i den tykkeste delen av kalkunen (jeg bruker elektrisk) og sett temperaturen til 66 grader (den er ferdig på 68 grader, men jeg tar den alltid ut litt før, og mens den hviler stiger temperaturen). Med kalkunbrystet jeg hadde på rundt 1 kg tok det ca en time. Du kan også langtidssteke den på 125 grader, men da vil det ta ca 2-3 timer før den er ferdig.

Mens kjøttet er i ovnen kan du gjøre klart resten. Kok opp vann og tilsett risen med litt salt, dette skal småkoke i ca 10 minutter.

Om du vil ha saus eller bare vil ha sopp til. Børst soppen ren og del den i skiver, før du steker den i en tørr stekepanne. Når vannet i soppen har kommet ut etter noen minutter, har du i litt olje/smør og tilsetter den finhakkede paprikaen. Krydre så til med litt salt og pepper, og ha det over i en kjele til du lager sausen.

Når temperaturen på kalkunen er nådd og det har fått hvilt litt gjerne 10- 15 minutter (noe som er lurt for at kjøttet skal forbli saftig). Deler du det opp i skiver og legger det på et fat. (Husk å ha krafta over i sausen og du vil ha saus).

Om du vil ha saus har du i krafta fra kalkunen i en kjele eller evt i en bolle og mos kraften fra kalkunen, hvitløken og sjalottløken med en stav mikser, om du ikke vil ha biter i. Kok det opp og la det surre litt i stekepanne til resten er klart. Husk å bland maisennamel med vann (væske) først om du vil ha den tykkere, hvis ikke blir det fort klumper. Smak til med salt, pepper og rosmarin. Jeg lar ofte sausen koke godt inn og bli litt tykk, for at smakene virkelig skal sette seg.

Middagen falt i smak hos alle her, håper den gjør det for deg også!

Det er også godt med ovnsbakte grønnsaker til. Oppskrift på det finner du her: https://www.sportybakerhansen.no/2019/03/08/ovnsbakt-kalkunfilet-en-perfekt-helgemiddag/

Server gjerne med tyttebærsyltetøy til
Fordelen med rester av kalkun er at det passer til så mye. Her ble det en enkel, men god salat til lunsj dagen etter.
Skjær gjerne kjøttet opp og bruk det som pålegg.

En annen favoritt til kalkun er den nydelige quinoasalat jeg viser på bildene vist under her.

Her har jeg servert kakunen med en nydelig quinoasalat til.

For oppskrift på quinoa salaten kan du gå inn her: http://helstekt-kalkunfilet-med-nydelig-quinoa-salat

Håper det smaker og god helg videre.

Følg meg gjerne på Instagram @sportybakern for mer inspirasjon på trening, kosthold og sunnere bakst og snacks. Eller legg gjerne igjen en kommentar her, det er alltid morsomt å se når dere prøver oppskriftene mine.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *